Consiliul Local Cluj Napoca a adoptat o hotărâre prin care a fost interzisă montarea centralelor termice de apartament în blocurile noi.
Astfel, în documentul privind actualizarea Planului Urbanistic General, autoritățile locale din Cliuj-Napoca au introdus următoarea prevedere: “La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”.
Decizia ar putea fi extinsă la nivel național, printr-o ordonanță de urgență, potrivit unei declarații pe care a făcut-o la Europa Liberă, ministrul Mediului, Tánczos Barna.
„Sistemul centralizat de încălzire scotea emisiile de gaz și carbon nocive în afara orașelor (prin faptul că evacua reziduurile de la înălțime, n.red.), noi le-am adus înapoi. S-au desființat multe CET-uri (centralele electrice de termoficare, n.red.), iar oamenii nu au avut la dispoziție decât varianta centralelor individuale. Emisiile acestora sunt foarte aproape de nivelul solului, în special în centrul localităților, spre deosebire de centralele de bloc, sau de cartier, care evacuează la 20-30 de metri înălțime, iar particulele se pot dispersa mult mai ușor”, a spus ministrul, potrivit sursei citate.
Acesta a precizat că decizia interzicerii centralelor de apartament ar încuraja folosirea energiilor regenerabile, mai puțin poluante și cu un consum mai redus, inclusiv pentru modernizarea sistemelor de încălzire centralizate.
Mai mult, pe viitor, folosirea centralelor individuale cu gaz ar urma să fie taxată, susțin unii experți.
Interzicerea centralelor individuale pe gaz în viitoarele blocuri din România va fi analizată în ședința de săptămâna viitoare a Coaliției.