Ecologizarea unui batal al rafinăriei Vega a intrat în vizorul DIICOT Ploiești. UPDATE Reacția Rompetrol

0

Mai multe persoane, printre care și trei angajați ai Rompetrol Rafinare S.A, sunt suspectate că ar fi constituit un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune. Aceștia ar fi ”simulat” în anul 2018 ecologizarea unui batal al rafinăriei Vega din Ploiești, operațiunea fiind deja efectuată în anul 2009.

UPDATE Reacția Rompetrol după acuzațiile DIICOT referitoare la ecologizarea unui batal al rafinăriei Vega

Comunicatul DIICOT Ploiești:

La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești efectuează un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza județelor
Constanța și Prahova și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune.

Citește și VIDEO: Percheziții DIICOT în Prahova la membrii unor grupări de trafic de persoane, migranți și droguri

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care și trei angajați în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44.69% din acțiunile Rompetrol
Rafinare, cât și pe ceilalți acționari ai companiei sus amintite.

În urma investigațiilor efectuate s-a reținut faptul că, prin declarații false depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, membrii grupului infracțional organizat au creat aparența că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.

Gruparea infracțională organizată a funcționat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

Pe primul palier au activat reprezentanții legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adițional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, au activat reprezentanții legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare
gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

Aceștia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din
cadrul BCCO Ploiești.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău