VIDEO-110 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu. Momentul a fost marcat la monumentul din Bănești

0

110 de ani au trecut de la zborul primului avion conceput și realizat în România de către Aurel Vlaicu. Acesta s-a ridicat în aer pe 17 iunie 1910, de pe câmpul de la Cotroceni.

Momentul a fost marcat în Prahova, la monumentul din Bănești dedicat inginerului român, prin depunere de coroane și flori.

Evenimentul a fost organizat de Aeroclubul României și Federația Aeronautică Română.

Istoria avionului lui Aurel Vlaicu

Aeroplanul construit de Aurel Vlaicu a fost scos pe câmp pentru prima dată pe 12 iunie 1910, iar în 16 iunie a avut loc o primă încercare de zbor. A fost nereușită, astfel că a încercat și a doua zi.

Pe 17 iunie, după mai multe încercări, s-a înălțat cu aeroplanul construit de el însuși. Aparatul de zbor, condus de Aurel Vlaicu, a câștigat viteză și, după circa 40 de metri parcurși pe pământ, a fost văzut de toți cei prezenți cum se ridică în aer la 3-4 metri de sol, pe o lungime de 50 de metri, coborând apoi ușor pe pământ, potrivit click.ro.

Prietenii care au participat la eveniment l-au îmbrățișat pe Vlaicu și vorbeau entuziasmați cum l-au văzut zburând, notează inginerul Constantin C. Gheorghiu în cartea „Aurel Vlaicu un precursor al aviației românești”.

Succesul a fost sărbătorit într-un cadru festiv de un grup de prieteni apropiați. Vestea zborului executat de Vlaicu s-a răspândit foarte repede în tot orașul.

Vlaicu a ajuns pe câmp a doua zi după amiază și, spre surpriza lui, îl așteptau foarte mulți curioși, copiii se adunaseră acolo de dimineață. Spre seară, când a scos aeroplanul din hangar, câmpul era plin de lume.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău