fbpx

tce.jpg

Observatorulph.ro publică astăzi o statistică incredibilă de la TCE Ploiești. De la 1 ianuarie 2017 și până la 1 octombrie 2018, angajații societății de transport public care se confruntă cu o situație financiară dezastruoasă au beneficiat de 30.667 de zile de concediu medical! Un an are 365 de zile. Dintr-un calcul matematic simplu rezultă că la TCE s-au plătit concedii medicale pentru 84 de ani non-stop! Astfel, din conturile companiei s-au plătit direct către angajații bolnavi fix 2.645.900 de lei. La această sumă adăugați concediile medicale decontate de la bugetul de stat în valoare de 1.298.740 de lei și aveți tabloul complet al pagubei. În total 3.944.640 de lei, adică 844.676 de euro!

Cum s-a ajuns aici?

Prin TCE umblă vorba că cine nu s-a îmbolnăvit măcar odată într-un an pentru a beneficia de concediu medical plătit 100% e prostul satului.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Rețeta este simplă. Angajatul se îmbolnăvește, obține dovada de la medicul de familie sau cel specialist, cu care se prezintă la cabinetul medical din incinta TCE Ploiești.

Aici, medicul firmei completează documentele pentru concediu medical. Mai precis, este obligat să facă acest lucru. În funcție de ”gravitatea” bolii de care ”suferă”, un angajat poate sta acasă cu săptămânile. Culmea, sunt rare cazurile în care angajații NU au solicitat în ultimii ani măcar odată un concediu medical.

De ce spunem asta? Pentru că, dacă împărțim aceste 30.667 de zile de concediu medical la cei aproximativ 1000 de angajați, rezultă o medie de 30 de zile de concediu medical pe fiecare angajat în mai puțin de doi ani!

Valoarea unui concediu medical variază între 75% și 100% din salariul angajatului bolnav.

Potrivit OUG nr. 158/2005, concediul medical este suportat astfel:

- de către angajator, din prima şi până în a cincea zi de incapacitate temporară de muncă;

- din bugetul Fondului Național pentru Asigurări de Sănătate, începând cu ziua a şasea şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă sau a pensionării salariatului;

La solicitarea observatorulph.ro, conducerea TCE Ploiești a făcut publice numărul de ore de concedii medicale plătite de societate, respectiv de la bugetul de stat.

Și, ce să vezi, majoritatea angajaților s-au îmbolnăvit pentru maximum cinci zile! Astfel, de la bugetul TCE s-au decontat sume uriașe. Încă un lucru demn de menționat: din cele 30.667 de zile de concediu medical plătite angajaților TCE, doar 39 au fost aferente unor accidente de muncă.

Să vorbească cifrele!

În 2017, TCE a plătit direct către angajați peste 1,3 milioane de lei pentru 17.122 de zile de concediu medical, iar de la începutul acestui an și până la 1 octombrie alte 1,3 milioane de lei pentru 13.545 de zile! Și 2018 nu s-a terminat!

img750-page-001.jpg

La această sumă adăugați concediile medicale decontate de la bugetul de stat în valoare de 1.298.740 de lei și aveți tabloul complet al pagubei. În total 3.944.640 de lei, adică 844.676 de euro!

Evident, nu putem generaliza astfel încât să-i acuzăm pe toți angajații care au beneficiat de zecile de mii de zile de concediu medical că au jucat ”teatru” în cabinetul medical din curtea TCE, însă cifrele sunt uriașe și ar merita o analiză serioasă.

Gurile rele vorbesc că unii dintre angajații ”bolnavi” puteau fi văzuți prin Germania, căutând să aducă mașini second-hand la comandă, sau pe câmp, la cules de porumb sau struguri pe la rudele de la țară.

În tot acest timp, conducerea societății susține că fondurile primite de la bugetul local sunt insuficiente, astfel încât datoriile acumulate sunt de ordinul a câtorva milioane de lei.

Din acest motiv și cu votul consilierilor ALDE și PSD, prețul unei călătorii a crescut recent la 2,5 lei, urcând Ploieștiul pe primele locuri într-un nedorit top al orașelor din România cu cel mai scump transport public.

Asta în condițiile în care toate mijloacele de transport sunt depășite moral și fizic, majoritatea autobuzelor și tramvaielor fiind fabricate acum mai bine de 30 de ani!

Unde mai pui că de la 1 august la TCE au fost majorate salariile angajaților, inclusiv ale celor ”bolnăviori”...

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Sunday Brunch El Camaron Ploiesti

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg