Se caută viză de flotant pentru o școală bună! Iar mesajele de acest gen, „contra cost, bineînțeles”, cu precizează solicitanții, sunt cât de poate de „la vedere”. Proprietarii care acceptă să ia bani pentru „domicilii fictive” nu sunt sancționați, deși o astfel de plată este ilegală. În Ploiești au apărut deja astfel de anunțuri. O mămică cere disperată ajutor în acest sens, pentru a-și înscrie copilul la Școala Gimnazială „Elena Doamna”.
Asta în condițiile în care, pentru anul școlar 2023 -2024, încă nu a apărut metodologia legată de înscrierea în învățământul primar.
„Așteptăm în luna februarie apariția calendarului înscrierilor la clasa pregătitoare. Părinții, potrivit legii, își înscriu copilul la școala în a cărei rază teritorială își au domiciliul. Cunoaștem această practică cu viza de flotant, dar nu avem ce face.
Au fost oameni, care și-au cumpărat special apartament pentru asta
Sau, da, care sunt dispuși să dea sute de euro pentru a fi luați în spațiu fictiv. Nu suntem de acord și nu există școli „cu moț”. Nu intră, însă, în competența noastră găsirea unei soluții pentru stoparea acestui lucru. Ministerul Afacerilor Interne are în plan să oprească fenomenul domiciliului fictiv de mult timp, dar nu a reușit”, a precizat Aurel Graur, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova.
Legea nu le interzice proprietarilor să ia în spațiu pe cineva, pentru a-și putea înscrie copilul la o școală anume, însă plata în acest scop este ilegală. Nimeni nu a fost sancționat, însă. Iar afacerea cu vize de flotant este „în floare”. Totul pentru ca cel mic să ajungă la școala de top și, eventual, la învățătoarea cu cele mai bune rezultate.