Proiect european in vremea pandemiei la Școala Gimnazială  “Inv. Radu Ion “

0

Proiectul  de parteneriat școlar , KA229 “ Proud of Being European “ care se află în implementare din septembrie 2019 în Școala Gimnazială “Învățător Radu Ion “, sat Vadu-Părului, comuna Albești-Paleologu, cofinanțat de Comisia Europeană , a reușit să își reia mobilitățile cu elevii, după un an de pandemie.

Un text scris de Prof. Emilia Alexe, Scoala Gimnaziala „Inv. Radu Ion „, sat Vadu-Parului

Astfel ,partenerii școlii noastre din:  Franța, Portugalia, Polonia și Spania, au reușit să se întâlnească la școala gazdă din Franța.Din cauza restricțiilor, Școala Gimnazială “Învățător Radu Ion “ și școala partenera din Italia, au participat la activitățile proiectului propuse de echipa Erasmus+ condusă de prof. coordonator Julie Regagnon din Franța de la College Canterane, în sistem hibrid.

Cu toate acestea, elevii s-au bucurat să descopere Franța prin intermediul unor aplicații digitale, precum : Google Earth, QR Code, Telegram și prin transmisiunile live realizate de colegii francezi.

Astfel în perioada 4-8 octombrie 2021, elevi din cele 3 școli europene s-au întâlnit față în față  în frumoasă regiune Gironde. Elevii școlii romani coordonați de echipa Erasmus + formată din dna director Giurgea Gabriela, înv. Stanciu Carmen, înv. Ungureanu Gabriela și coordonatorul proiectului prof. Alexe Emilia , au asistat la festivitatea de deschidere a mobilității, virtual, organizată la Primăria localității Castelnau de Medoc, au prezentat în limba maternă și în lb. engleză o scenetă din opera renumită aparțînând lui Antoine de Saint –Expery, Micul Prinț și-au îmbogățit cunoștințele de limba engleză și franceza, exersand vocabularul pe diverse dome nii: culesul viei, vestimentației si cântând pe versurile cunoscutului cântăreț francez , Charles Aznavour.

Pe parcursul săptămânii, elevii Școlii Gimnaziale ” Înv. Radu Ion “ au ținut legătura cu partenerii prin intermediul diferitelor aplicații digitale de colaborare precum padlet, jamboard, arătându-le cum au lucrat în sistem virtual.

În timp ce colegii lor prezenți la mobilitatea din Franța, se aflau în Bordeaux să descopere bogățiile istorice și frumusețea culturală,  elevii școlii din România și din Italia au rezolvat activitățile propuse de școala gazdă, mergând virtual să descopere turul orașului Bordeaux medieval și clasic, dar să exploreze și o zona de deșert, unică în Europa “ La Dune du Pilat “.

Nici istoria regiunii nu a fost lăsată deoparte, participanții conectandu-se cu istoria prin vizita tematică la Cetatea Blaye. Copiii români și italieni au putut explora cetatea cu ajutorul videoclipurilor, al pozelor și al transmisiunilor live realizate de către colegii din Franța.Participanții în sistem hibrid au aflat că cetatea a fost proiectată de inginerul Sebastien Vaubain în sec.XVII la dorința Regelui Louis al XIV lea de a proteja orașul Bordeaux de un posibil atac.

Am aflat lucruri pe care regiunea Gironde le are în comun cu județul nostru, și anume orașul Bordeaux este denumit “La cîte du vin “, în zona aflându-se podgorii renumite.Delegațiile de la școlile europene au participat la culesul viei în zona Château Belle-Vue, Macau , iar elevii de la Școala Gimnazială “Înv. Radu Ion “ au făcut o drumeție la Podgoria Dealul Mare-Licorna.Ghidul nostru , un profesionist în domeniu, dna Irinel Macici ne-a informat că podgoriile din zona se află pe aceeși paralelă de 45 grade cu regiunea Bordeaux  și de aceea vită de vie se bucură de un  climat identic.Am observat că în podgoria Dealul Mare sunt soiuri de vită de vie Cabernet Sauvignon și Merlot, care se regăsesc și în podgoriile regiunii Gironde.

Coordonați de echipa Erasmus + a școlii, elevii participanți la această mobilitate virtuală  au realizat prezentări pentru a face cunoscută zona viticolă a județului Prahova pe plan internațional, promovându-și cultură și valorile locale și naționale.

Elevii școlii au îmbinat învățarea prin descoperire cu jocuri educative, rezolvând diverse puzzle-uri pentru  a realiza harta europeană a zonelor viticole și au participat la jocul tematic Geocashing “Micul Prinț “ în echipe internaționale cu ajutorul unor rețele de socializare ( Whatsapp și Telegram ) .

Participanții au fost recompensați cu o diplomă Erasmus, în cadrul ceremoniei de încheiere a mobilității de la College Canterane, ceremonie facilitată pentru școală din România și cea din Italia de către aplicația Google Meet.

“Nu este ușor să organizezi o astfel de activitate europeană timp de o săptămâna în școala ta ! Acest lucru implică muncă, timp, resurse materiale și digitale moderne, o bună echipa care să colaboreze în școală și mult entuziasm și deschidere către alte sisteme educaționale.Programul european Erasmus + ne-a oferit posibilitatea să ne afirmăm în Europa cu lucruri interesante și necunoscute cetățenilor europeni.

Elevii noștri s-au simțit bine și integrați activ în cadrul acestei mobilități hibrid.Au fost dornici și curioși să descopere Franța și să colaboreze cu colegii din proiect.Așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească direct, față în față și să-și facă noi prieteni, învățând împreună lucruri noi , astfel încât să eliminăm barierele lingvistice, stereotipiile și prejudecățile și să putem afirmă că “ Suntem mândri să fim europeni !”

Mulțumim organizatorilor de la College Castelnau de Medoc care au reușit să facă posibilă mobilitatea  în aceste vremuri grele și îi așteptăm cu drag la noi în școală “, concluzionează coordonatorul proiectului, prof. Emilia Alexe.

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău