lia-olguta-vasilescu-spune-ca-e-logic-ca-bugetarii-sa-castige-mai-mult-decat-cei-de-la-privat-la-447098-480x375.jpg

Sătui să o tot încaseze public, după multele minciuni, ezitări și gafe, unii guvernanți își pierd controlul și fac declarații care trec de limita statutului pe care și l-au asumat.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, citată de antena3, a lansat un atac fără precedent la adresa sindicatelor, în scandalul pe tema salariilor pe care le vor încasa românii. „Sindicaliştii să înveţe matematică”, spune Lia Olguţa Vasilescu, după ce liderul Cartel Alfa a afirmat că salariul net va scădea cu 15% ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator.

Bogdan Hossu, lider al Confederaţiei Cartel Alfa, declarase că: „Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte, guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La un salariu brut de 3.000 de lei, un angajat primeşte 2.104 lei net. În condiţiile în care firma la care lucrează nu va creşte salariul brut de anul viitor, după transferul contribuţiilor sociale, angajatul va încasa la final de lună cu 330 de lei mai puţin. Mai mult, costul total al companiei pentru plata salariatului scade cu 615 lei, până la 3.068 de lei, în această primă variantă de calcul.

Adrian Benţa, consultant fiscal, declara pentru digi 24: „Guvernul va miza pe convingerea angajatorilor că ei nici nu câştigă, nici nu pierd şi nici nu ar fi normal să se îmbogăţească de pe urma acestei modificări fiscale”.

În a doua variantă de calcul, salariul brut de 3.000 de lei va creşte cu aproape 600 de lei de anul viitor. În aceste condiţii, angajatul va primi şi în 2018 tot un salariu net de 2.104 lei.

Compania va plăti oricum şi contribuţii sociale mai mici, iar costul total se va reduce cu 143 de lei, pâna la 3.674 de lei. Ca să-şi păstreze angajaţii, unii patroni fac deja diferite scenarii.

Realitatea pe care o omite intenționat ministrul Muncii este că statul nu are posibilitatea să constrângă patronatele din mediul privat să crească veniturile angajaților. O astfel de impunere din partea statutului ar fi neconstituțională, iar Olguța Vasilescu știe.

Este greu să ai încredere în spusele unui ministru din guvernul Tudose, atât timp cât realitatea a demonstrat că nu are legătură cu declarațiile. La reintroducerea accizei, premierul spunea că nu e neapărat ca prețul carburanților să crească... și a crescut. La introducerea noului sistem de plată a accesoriilor salariale, Olguța spune că veniturile nete nu vor scădea. Este cineva suficient de naiv, încât să o creadă?

Cert este că, de la 1 ianuarie 2018, vom vedea dacă este cazul ca sindicaliștii să învețe matematică, sau Olguța economie aplicată.  

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.