Rompetrol marchează 15 ani de parteneriat cu Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” printr-o acțiune de împădurire la Reghin, un loc simbolic pentru tradiția artizanală a instrumentelor muzicale. În colaborare cu Artexim și Asociația Artiștilor Lutieri din România, au fost plantați peste 6000 de puieți de paltin și stejar pe o suprafață de 1,2 hectare, alături de 40 de voluntari ai companiei, din București, Constanța și Ploiești.
„De peste un deceniu, Rompetrol sprijină nu doar organizarea evenimentelor culturale de referință, ci și inițiative care unesc sustenabilitatea cu arta. Prin această acțiune de plantare, demonstrăm o viziune de viitor în care natura, cultura și responsabilitatea socială se întâlnesc. În acest mod, ne reafirmăm angajamentul de a aduce un impact pozitiv în comunitățile noastre și de a contribui la un mediu mai sănătos,” a declarat Tamila Mikulich, Group Administrative Director Rompetrol.
“Parteneriatul de lungă durată cu Rompetrol în cadrul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu reprezintă pentru noi mai mult decât un sprijin financiar – este o colaborare profundă, bazată pe valori comune și angajamentul de a susține cultura românească și mediul înconjurător. Prin acțiunea de reîmpădurire de la Reghin, am reușit să aducem împreună echipele noastre pentru a planta puieți într-un loc emblematic pentru tradiția muzicală românească. Este un gest simbolic, dar și unul concret, care contribuie la un viitor mai verde pentru comunitățile din România.” – Cristina Uruc, manager interimar Artexim.
De peste 20 de ani, angajamentul Rompetrol față de mediu include proiecte de reîmpădurire și inițiative care îmbunătățesc calitatea vieții în comunitățile locale. În primăvara acestui an, compania a plantat peste 8.200 de puieți în Munții Parâng-Cindrel, dar și în curtea unor școli din Pitești și Parc Vest din Ploiești, susținând astfel obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Agenda ONU 2030 – Acțiune Climatică, Orașe și Comunități Durabile și Viața Terestră.
La Reghin, Rompetrol mai are în derulare un parteneriat cu Asociația Artiștilor Lutieri prin care școli de muzică din țară vor fi dotate cu instrumente muzicale, pentru a susține procesul de educație și formare a elevilor ca viitori muzicieni de prestigiu.
Acest proiect, o fuziune între cultură și sustenabilitate, își propune să arate impactul pozitiv pe care îl poate avea un parteneriat responsabil între sectorul de afaceri și instituțiile culturale pentru un viitor mai verde și o comunitate mai bine conectată cu valorile sale culturale.
ARTEXIM este instituția subordonată Ministerului Culturii care organizează și promovează Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, menținându-le ca proiecte culturale strategice naționale. Cu o activitate susținută de peste trei decenii, ARTEXIM este afiliată la organizații prestigioase, cum ar fi Association Européenne des Agents Artistique și European Festivals Association, și asigură standarde internaționale prin afilierea Concursului Enescu la World Federation of International Music Competition și Alink – Argerich Foundation. Agenția are legături profesionale extinse la nivel global, fiind recunoscută pentru contribuția sa la promovarea artei românești și la implementarea programelor culturale ale Ministerului Culturii.
Asociația Artiștilor Lutieri din România (AALR) reunește maeștri lutieri dedicați păstrării tradiției și excelenței în arta construcției și restaurării instrumentelor muzicale cu coarde. Fondată pentru a promova calitatea și autenticitatea instrumentelor realizate manual,asociația susține activ dezvoltarea profesională a membrilor săi, promovează standardele înalte ale luteriei și colaborează cu artiști și instituții de prestigiu pentru a păstra acest meșteșug valoros în România. AALR organizează și evenimente educative și artistice, promovând instrumentele create de membrii săi în țară și în străinătate.
Evenimentul de împădurire de la Reghin a fost derulat în coordonare cu Asociația EcoAssist, reprezentantul legal al inițiativei naționale pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România”.
Cum ți se pare subiectul?