Conform datelor Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,76% pe an.
O valoare similară a ROBOR la 3 luni a fost înregistrată pe 7 iulie 2022.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 6,95% pe an, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,29% pe an.
ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Acest indice este dictat de dobânda cheie a cărei valoare este stabilită de Banca Centrală a României.
Cei care au credite în lei și nu au făcut solicitare de transfer la IRCC nu au totuși motive de bucurie, pentru că deși ROBOR a scăzut, nu se va vedea semnificativ în rate. Scăderea este încă mică în comparație cu ce s-a întâmplat cu indicele plecat în 2021 de la 1,5% și ajuns la 8,2 în 2022. Acum este 6,76%.
Situație similară cu ușoare scăderi și în cazul IRCC
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.