Schimbare radicală de atitudine din partea Rusiei, care a folosit în ultimul an livrarea de gaze naturale ca metodă de șantaj la adresa UE, răspunzând astfel sancțiunilor economice aplicate de europeni.
Chiar dacă aceste sancțiuni nu au fost întotdeauna clare, făcându-se și excepții în favoarea unor state UE, s-a mizat pe faptul că Rusia nu poate rezista economic doar livrând unor piețe alternative, în special din Asia și America de Sud.
Prin intermediul vicepremierului rus Aleksndr Novak, Rusia se arată dispusă să reia livrările de gaze către UE.
”Piaţa europeană rămâne relevantă, penuria de gaze naturale persistă, iar noi avem toate oportunităţile să reluăm livrările. De exemplu, gazoductul Yamal-Europa, care a fost oprit din motive politice, rămâne nefolosit.”, a declarat Novak, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.
Fluxul Gazoductul Yamal-Europa către vest a fost inversat, începând din decembrie 2021, după ce Polonia a renunţat să mai cumpere gaze naturale ruseşti şi a început să cumpere gaze naturale din stocuri din Germania.
În mai, Varşovia şi-a reziliat contractul cu Rusia, după ce a respins cererea Moscovei de a plăti în ruble ruseşti, notează Reuters.
Gigantul rus Gazprom a reacţionat tăind livrările şi a anunţat că nu va mai putea exporta gaze naturale în Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine porţiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.
Novak a reiterat faptul că Moscova negociază livrări suplimentare de gaze naturale prin Turcia, după deschiderea unui hub în această ţară.
Rămâne de văzut ce reacție vor avea liderii UE, care la rândul lor se confruntă cu probleme economice grave, fără precedent după al doilea Război Mondial.