Nu este o noutate explicația economistului BNR Cristian Popa, însă este un mod simplu, pe înțelesul tuturor, pentru a ne face să înțelegem că suntem o țară falimentară. Soluții teoretice există pentru a fi echilibrată balanța, însă nimeni nu se grăbește să le pună în practică.
În mod clasic, economia ne învață că atunci când cheltuim mai mult decât câștigăm, avem la dispoziție două instrumente de echilibrare: reducerea cheltuielilor nejustificate și valorificarea capacităților de producție care să genereze venituri suplimentare.
La capitolul reducerea cheltuielilor care grevează bugetul de stat s-ar putea începe cu redimensionarea aparatului bugetar, din administrațiile publice și din cea centrală. Totodată, eliminarea veniturilor acordate pe criterii discriminatorii, nu pe bază de contributivitate.
Cât despre capacitățile de producție, deși înstrăinate în domeniile esențiale, România poate reactiva încă sectoare ecomonice pe care le-a abandonat în ultimii 32 de ani. Deocamdată doar se vorbește despre asta și se mișcă timid lucrurile în domeniul extracției gazelor naturale.
Pe acest fond, cu o balanță vehituri-cheltuieli pe minus, economistul Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, explică:
”Costul de finanțare a României a crescut, e un semnal despre manieră în care piețele se uită la situația fiscală din țara noastră. Banii nu sunt doar mai rari, ci și mai scumpi, e un mix de factori. Datoria publică s-a acumulat.
Deficitul generează datoria publică, iar deficitul este mare. La 4 lei încasați, statul mai cheltuie un leu pe deficit și îi mai trebuie un leu pentru a plăti și împrumuturile din spate. Că o paralelă, într-o familie în care salariul e de 4.000 de lei, cheltuielile ar fi 5.000 și ar mai avea nevoie de 1.000 pentru rate. Adică la 4.000 de lei i-ar trebui 6.000, ceea ce e nesustenabil.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis mesajul că bugetul țării nu e într-o situație ușoară, că avem o problemă fiscală majoră. Suntem la 7%. Problema e în sectorul bugetar, acolo trebuie apăsat pe buton, trebuie lucrat la situația deficitului public.
Problemele sunt structurale. 80- 90% din ce încasează statul se duce pe salarii și pensii, deficitul e nesustenabil. Dacă statul ar fi o gospodărie nu ar putea trăi la infinit pe datorie.”