INS: Inflația a ajuns la 6,3%, mărfurile nealimentare mai scumpe cu 8,71%, cele alimentare cu 4,26%, serviciile cu 3,75%

0

Acestea sunt cifrele realității, confirmate de INS pentru luna septembrie. Și cum vedem zilnic că scumpirile continuă, ne așteptăm ca cifrele lunii octombrie să arate mai rău.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Parte din vina este din cauza evoluției situației externe, însă o bună parte o poartă și instabilitatea politicii românești, orgoliile mărunte sau marile interese ale celor care stabilesc cine trebuie să fie la butoane.

Din discursul premierului Cîțu au dispărut frazele despre creșteri, premierul vorbind acum despre necesitatea ca BNR să intervină și să limiteze proporțiile dezastrului: ”Cred că aţi văzut ieri cu toţii informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naţionale, dar aş vrea să menţionez un lucru.

Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă această inflaţie este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok şi vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală.

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică. Dar, sunt sigur că Banca Naţională are cele mai bune măsuri şi le va lua pentru a asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător, aşa cum arată estimările Băncii Centrale”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Datele statistice oficiale pot fi consultate pe INS AICI.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău