Previzibil… UE vrea să recupereze banii din Fondul de Redresare prin taxe noi și contribuții mai mari din partea statelor beneficiare

0

Sunt 750 de miliarde de euro în Fondul de Redresare destinat țărilor din UE, afectate economic de pandemie. În fapt, este un soi de împrumut pe care populația îl va suporta, urmând să îl restituie prin plata unor taxe mai mari.

Au existat visători care credeau că banii de la UE vin în beneficiul populației statelor membre, urmând să fie investiți în funcție de proiectele depuse pentru infrastructură, sectoare economice și alte domenii, în funcție de necesitățile fiecărui stat. Aceste investiții ar urma să aducă beneficii pe termen lung, dar costurile vor fi imediate.

Așa cum era de așteptat, liderii statelor UE au abordări diferite, conștienți fiind că aceste costuri nu sunt ușor de suportat de economiile și așa serios afectate.

Comisia Europeană pregătește o propunere de a ridica o serie de noi taxe la nivelul UE pentru a rambursa sutele de miliarde în următoarele trei decenii. Dimensiunea pachetului de recuperare al  UE a  fost convenită la 750 miliarde euro, raportată la bugetele din 2018, dar asta înseamnă datorii curente de aproximativ 800 de miliarde de euro.

În cazul în care introducerea unor noi taxe nu reușește să adune consens, opțiunile de rezervă sunt de a rambursa subvențiile de-a lungul anilor prin creșterea plăților către bugetul UE sau, alternativ, prin reduceri bugetare.

Comisia a declarat că opțiunea sa preferată de a rambursa subvenții de peste 400 miliarde de euro, plus costurile dobânzilor, este colectarea de noi impozite care intră în bugetul UE, cunoscute sub numele de „resurse proprii”. Cealaltă parte a fondului de recuperare, cu împrumuturi de până la 386 miliarde de euro, ar trebui rambursată de țările UE.

Comisia lucrează la o propunere pentru trei noi taxe, pe care intenționează să o prezinte până la sfârșitul lunii iunie. Propunerea va include probabil o extindere a schemei blocului de comercializare a certificatelor de emisii, un mecanism de taxare suplimentară la frontierele UE a produselor care provin din țări terțe care sunt mari poluatori, precum și o taxă digitală.

sursa politico.eu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău