Reglementările legale în materie de opriri pe banda de urgență de pe autostradă sunt cât se poate de clare și sunt concepute pentru prevenirea unor tragedii, cum a fost cea produsă pe A1, în apropiere de Timișoara.
Din păcate, nu întotdeauna depinde de cel care a oprit, oricât de precaut ar fi. Sunt două categorii de șoferi care efectuează astfel de opriri/staționări: cei iresponsabili, care nu înțeleg la ce pericole se expun și îi expun pe alții și cei care sunt nevoiți să oprească din cauza unor probleme tehnice sau de sănătate.
Indiferent de cauza opririi, pericolul este același și în orice moment se poate produce o tragedie, tocmai pentru că acest tip de drum se circulă cu viteză.
În cazul accidentului produs în urmă cu o zi, pe A1, un bărbat, în vârstă de 49 de ani, a condus un autotren pe autostrada A1 Deva-Nădlac, sens de mers Arad – Timișoara, iar la kilometrul 521 a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 37 de ani, care se afla oprit pe banda de urgență, din cauza unor defecțiuni tehnice.
Impactul violent s-a soldat cu decesul bărbatului, în vârstă de 37 de ani și rănirea unei femei, în vârstă de 36 de ani, pasageră în autoturism.
Conducătorul autotrenului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii cauzelor producerii accidentului rutier.
Nefiind încă stabilit motivul pentru care șoferul (profesionist!) a ajuns pe banda de urgență, important este să înțelegem că putem fi victime în orice clipă. O viață a fost spulberată, un șofer este vinovat. Situația nu se va schimba, chiar dacă șoferul TIRului a adormit, i s-a făcut rău, atenția i-a fost distrasă de altceva, autocamionul său a avut o problemă tehnică.