”Știu eu un băiat care te rezolvă rapid și ieftin” – auziți des asta și vă gândiți că ar fi o soluție. Uneori chiar este, dar la fel de adevărat că și riscul de a pierde bani și de a avea și mai multe probleme tehnice este pe măsură.
Serviceuri neautorizate, ateliere obscure sau pur și simplu un ”băiat” care repară sub nucul din curte. Îți asumi riscul?
Din start trebuie să spunem că există mecanici auto, electricieni, tinichigii care sunt foarte buni și care nu lucrează în sistemul fiscalizat. Unii, pe lângă profesiile pe care le stăpânesc foarte bine, au și echipamentele. Alegerea de a apela la serviciile lor ține de decizia fiecăruia.
În România sunt însă foarte mulți care doar spun că se pricep, iar ceea lasă în urma lor se numește… pagubă. Așa apar reclamațiile, iar prejudiciul este destul de greu de recuperat, uneori imposibil.
Dar, după cum arată și controalele RAR, nu doar cei neautorizați sunt luați în vizor. Probleme grave în derularea activităților au și unele serviceuri autorizate, unde profesionalismul este lăsat pe ultimul plan.
Peste 650 de acțiuni de control ale inspectorilor departamentului de supraveghere a pieței, din cadrul RAR, s-au desfășurat în octombrie și noiembrie
Au fost dispuse 143 de sanctiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității. În cadrul unor acțiuni complexe, au fost verificate ateliere de reparații din toată țara, ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP dar și persoane neînregistrate fiscal. Sancțiunile au depășit 820 de mii de lei.
10% dintre procesele verbale întocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto.