Nimeni nu vrea să își vadă mașina arzând și unii nu acceptă ideea că nici măcar o persoană nu oprește să acorde ajutor la stingerea unui incendiu auto. Ai face-o dacă ai trece pe lângă unul?
Cazul Mini Cooperului ars cu o zi în urmă în Pasajul Unirii din Capitală a stârnit un val de polemici, plecând de la indignarea celor care au văzut în imagini cum s-au derulat scenele. Indignarea a fost generată de felul în care NU au reacționat ceilalți participanți la trafic.
Legea ne obligă să avem în dotarea mașinii, pe lângă trusa de prim ajutor, un extinctor auto. Știm însă să folosim un extinctor și să acordăm primul ajutor, dacă este cazul?
Indignat poate fi oricine, pregătiți suntem mai puțini. Faptul că legea obligă să ai astfel de dotări, nu este o garanție că le și ai, iar dacă le ai, nu e o garanție că ai habar cum să le folosești.
Tot legea introduce obligativitatea învățării pentru examinarea teoretică a unor noțiuni de bază. Le știm? Le-am învățat doar mecanic pentru testare? Avem suficientă stăpânire de sine să acționăm corect în astfel de cazuri? Suntem dispuși să ne asumăm riscurile care sunt indiscutabile?
S-au născut întrebări firești, la care este necesar să răspundem, atât pentru binele comun pe care îl putem face, dar și pentru binele propriu, în cazul în care ne aflăm într-o situație similară cu mașina personală sau trecem pe lângă una.
Ce spune legea în privința obligativității deținerii extinctorului în mașină
Conform legislației rutiere în vigoare, șoferii trebuie să aibă în mașini kit-ul de siguranță auto care conține trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător pentru incendii, altfel riscă o amendă între 580 și 725 de lei.