În data de 24 ianuarie 2025 publicam articolul „lreal: Adeverință medicală pentru loc de veci la Ploiești”, în urma unei sesizări a unui cititor. Acesta s-a confruntat, la cimitirul Mihai Bravu din Ploiești, cu o situație hilară și a ținut să ne povestească. Citește întreaga situație de atunci în articol.
În urma publicării articolului, reprezentanții SGU Ploiești au venit cu o serie de precizări prin care se detaliază aspecte legate de obținerea unui loc de veci la cimitirele din Ploiești. Astfel, pentru ploieștenii care își făceau probleme că ar putea avea probleme la expirarea contractului de concesiune, aceștia pot sta liniștiți.
Cei care au deja contract de concesiune, beneficiază de drept de preeempțiune la încheierea unui nou contract (modalitatea prin care se prelungește cel existent), pentru același loc de veci. Deci, în cazul lor, cât timp plata taxei este la zi, nu au de ce să-și facă probleme.
În ceea ce privește cetățenii care nu au încă un loc de veci, aceștia pot concesiona unul doar dacă au vârsta peste 75 de ani sau au probleme de sănătate, ei sau rudele lor. Probleme care se dovedesc în baza adeverinței medicale.
Precizările SGU Ploiești
„Legat de cele semnalate în articolul publicat în 25.01.2025 sub titlul ”lreal: Adeverință medicală pentru loc de veci la Ploiești”, pentru o informare obiectivă a cetățenilor, vă comunicăm următoarele:
Societatea SERVICII DE GOSPODĂRIRE URBANĂ PLOIEȘTI S.R.L. a fost înființată potrivit Hotărârilor Consiliului Local al Municipiului Ploiești nr. 219/2010, respectiv nr.306/2010, având ca asociat unic Municipiul Ploiești.
În relația cu autoritățile administrației publice locale această societate este prestator al serviciilor de administrare a domeniului public și privat ce asigură desfășurarea unei game diverse de activități, conform Contractului de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de utilitate publică de administrare a domeniului public și privat al Municipiului Ploiești, nr. 14782/25.08.2010.
Serviciile de administare a domeniului public și privat sunt destinate satisfacerii unor nevoi ale comunităților locale, contribuie la ridicarea gradului de civilizație și confort al acestora și grupează activitățile edilitar-gospodărești și activitățile de utilitate și interes local.
Cadrul legal
Cadrul legal unitar cu privire la înființarea, organizarea și administrarea cimitirelor de pe raza Municipiului Ploiești ce fac parte din domeniul public este stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, cu modificările și completările ulterioare.
Hotărârile Consiliului Local cuprind norme juridice prin care se rezolvă problemele de interes local care sunt în competența lor de soluționare și totodată își manifestă autoritatea în comune, orașe, municipii și județe. Fiind acte de realizare a atribuțiilor conferite de lege, hotărârile consiliilor locale sunt acte administrative obligatorii și executorii.
La momentul formulării prezentului răspuns cadrul legal este Hotărârea nr. 421/27.09.2022 a Consiliului Local al Municipiului Ploiești privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Cimitirelor din Municipiul Ploiești.
Punctual, în cazul aspectelor expuse de dumneavoastră, există două situații disctincte
1.Concesionarul nu deține niciun loc de veci pe raza Municipiului Ploiești și se află într-una din situațiile prevăzute la art. 10 din Regulament — „Pot beneficia de concesiunea unui loc de înhumare anticipat cetățenii cu probleme de sănătate sau care au vârsta de cel putin 75 de ani și cetătenii care au rude suferinde sau cu vârsta de cel putin 75 de ani. Pentru aceste categorii de persoane, solicitanții vor anexa la cerere acte doveditoare.”
2.Concesionarul deține un loc de veci. În acest caz, sunt aplicabile dispozițiile art. 19 ”(1)Concesiunea locurilor de înhumare poate fi prelungită, la cerere, înaintea expirării concesiunii, pentru una din perioadele prevăzute la art. 12 pct. c si d.
(2) O nouă concesiune se face prin renunțarea la contractul de concesiune în vigoare și încheierea unui nou contract de concesiune.” sau, după caz, dispozițiile art. 29 alin. (1) lit. a) și alin. (2): ”(1)Concesiunea locurilor de înhumare încetează, acestea rămânând la dispoziția S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești S.R.L., în următoarele cazuri:
a)expirarea termenului contractului de concesiune (actului de concesiune, actului de atribuire în folosință)”
”(2) Ulterioara dobândire a locului concesionat se va face numai după achitarea prețului concesiunii. ”
Dispozițiile Regulamentului de organizare de Organizare și Funcționare al Cimitirelor din Municipiul Ploiești se coroborează cu dispozițiile Legii nr. 102/2014 — respectiv art. 18:
”(1) Titularii dreptului de proprietate, de concesiune sau de folosință a locurilor de înhumare au obligația de amenajare și de întreținere a acestor locuri și a lucrărilor funerare aferente existente, asigurându-le un aspect cât mai îngrijit.
(2) La expirarea termenului de folosință a locului de înhumare, concesionarul are drept de preempțiune, iar în caz de deces al concesionarului, are drept de preempțiune moștenitorul legal sau, după caz, testamentar.”
De asemenea, față de situația semnalată de dumneavoastră, s-au dispus demararea unei analize interne la nivelul serviciului de specialitate și reinstruirea personalului cu privire la Regulamentul de Organizare și Funcționare al Cimitirelor din Municipiul Ploiești, pentru eliminarea riscurilor existenței unor interpretări personale ale dispozițiilor Regulamentului.
Vă asigurăm că societatea noastră ia în considerare toate aspectele semnalate de cetățeni pe diferite canale de comunicare în vederea îmbunătățirea calității serviciilor prestate”, au transmis reprezentanții SGU Ploiești.