- Publicitate -

Spectaculosul salt al orașului Plopeni, de la orașul dependent de Uzină, la oraș campion în atragerea de fonduri nerambursabile

Data:

Distribuie articolul:

Când vorbim despre administrație, un model de bună practică poate fi considerat, cu ușurință orașul Plopeni. În ultimii patru ani, primăria a reușit finalizarea unor proiecte de zeci de milioane de lei. Foarte important, orașul se numără printre campionii Prahovei la atragerea și accesarea de fonduri pentru susținerea unor investiții importante în infrastructura de drumuri, în rețeaua școlară, dar și în cea socio-culturală.

- Publicitate -

În ultimii patru ani, Plopeniul a reușit să atragă fonduri europene și naționale nerambursabile în valoare de peste 83.000.000 de lei. Raportat la populația de 6.709 locuitori, aceasta înseamnă o absorție de aproximatv 12.400 de lei/cetățean, ceea ce este, în sine, un record.

„Este foarte important de subliniat că aceste fonduri nerambursabile atrase, fie că este vorba despre fonduri europene sau naționale, sunt rezultatul unei susținute munci a unei echipe pe care am format-o în timp, la primărie.

Concretizarea lor în obiective pentru oraș este partea cea mai vizibilă a acestei munci.

- Publicitate -

Încă din prima zi ca primar, am fost preocupat de relansarera orașului. Am trecut prin momente foarte dificile la început, când ne confruntam cu o rată a șomajului uriașă, Plopeniul fiind în acea perioadă complet dependent de Uzina Mecanică.

Cu răbdare și beneficiind de încrederea concetățenilor care m-au votat de mai multe ori, am reușit să redresăm cât de cât situația.

Din anul 2020, având o echipă foarte bine pregătită și beneficiind de un sprijin real din partea Consiliului Județean, am început să facem și acele lucruri la care doar visam în urmă cu 10 ani.

- Publicitate -

Ce se vede acum, chiar dacă sună pompos, este doar începutul. Avem planuri mari pentru dezvoltarea viitoare a orașului care va deveni un pol de atracție pentru localitățile din zona metropolitană a Ploieștiului”, ne-a declarat Dragoș Niță, primarul orașului.

Pe lista proiectelor finanțate și finalizate din fonduri nerambursabile figurează, printre altele, reabilitarea termică si energetică la clădirea Școala Gimnazială Carol I Plopeni, în valoare de 4.876.341,66 lei, reabilitarea termică si energetică la clădirea Sala Polivalentă Plopeni, valoare 5.213.791,67 lei.

În ultimii patru ani, primăria a acordat o atenție sporită infrastructurii de timp liber pentru cetățenii orașului. Au fost, astfel, construite trei parcuri noi pe domeniul public al orasului Plopeni, cu o suprafață totală de 7.052 mp. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 2.388.200,86 lei.

- Publicitate -

Recepționate la sfârșitul lui ianuarie 2024, parcurile au început să-și arate utilitatea odată cu venirea primăverii, când plopenarii au început să-și petreacă din ce în ce mai mult timp în aer liber.

În curs de execuție, cu un grad de realizare, la ora actuală, de peste 90% sunt alte două proiecte de investiții de anvergură pentru Plopeni. Este vorba despre modernizarea și dotarea Gradiniței Frunză de Stejar și înfiintarea creșei în orasul  Plopeni.

Poate unul dintre cele mai ambițioase obiective de investiții, implementat în procent de 30%, este cel legat de renovarea integrată a blocurilor CM3 și CM5, prin Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

- Publicitate -

Valoarea proiectului este de 22.144.929,39 lei, contribuția de la bugetul local fiind de doar 464.446,85 lei.

Atragerea sau menținerea tinerilor, și în special a familiilor tinere în oraș, a fost o altă prioritate a acestui mandat. Pentru atingerea acestui obiectiv important pentru dezvoltarea viitoare a Plopeniului, primăria a depus mai multe proiecte pentru accesarea de finanțări prin PNRR.

Dintre acestea, au obținut finanțare:

- Publicitate -

– reabilitarea seismică și îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul clădirilor componente ale stadionului – valoare 11.062.623,23 lei,

– construire locuințe pentru tineri, Bulevardul Republicii – valoare 6.064.859,44 lei,

– construire locuințe pentru tineri, str.Speranței – valoare 5.186.157,49,

- Publicitate -

– construire locuințe pentru tineri, str.Primăverii – valoare 3.237.278,57 lei,

– asigurarea infrastructurii pentru transportul verde  – valoare 2.929.006,50 (contract de finanțare semnat).

Modernizarea și eficientizarea infrastructurii publice a fost o altă zonă pentru care echipa de la primărie a scris proiecte, a depus cereri de finanțare, iar acum apar rezultatele concrete.

Este vorba despre  obiectivul privind reabilitarea si modernizarea infrastructurii de canalizare de interes local pentru cartier Diana si zona de blocuri “C-uri” , proiect ce se derulează prin Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației  (Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”) și reabilitarea și modernizarea rețelei de infrastructură rutieră de interes local, un program derulat tot prin PNRR.

Ambele lucrări, la momentul de față, sunt în curs de execuție. Valoarea fondurilor alocate este de 6.366.961,70 lei, respectiv 5.439.027,08 lei.

Însumat, pentru aceste două importante obiective, atât de necesare localnicilor din Plopeni, contribuția de la bugetul local a fost de puțin peste 400.000 de lei.

Proiectelor cu finanțare nerambursabilă li se adaugă cele efectuate din surse proprii. Sunt lucrări pe care oamenii și le-au dorit implementate, asta pentru ca traiul lor de zi cu zi să fie mult îmbunătățit.

Vorbim despre proiecte de modernizare a străzilor și parcărilor, de amenajare a grădinilor publice, rigolelor, spațiilor de joacă, de refacere a canalizărilor, modernizare a iluminatului public stradal, ori lucrări de reparații la lăcașurile de cult, printre care:

– amenajare parcări si trotuare și/sau parcări pe străzile Victoriei, Ceahlău, Păcii, Caraiman, Aleea Zefirului,Sperantei, si drum acces din strada Primăverii – valoare 1.441.508,24 lei,

– stație de pompare a apelor pluviale – str. Victoriei constând în bazin de retenție; branșament electric; instalație de pompare ape pluviale și conducta de refulare spre pădure (2022) – valoare 920.000,00 lei,

– lucrări de înlocuire conducte canalizare (2021) – valoare 46.098,82 lei,

– lucrări de refacere canalizare interioară și exterioară la CM5(2022)- valoare 58.237,65 lei,

– lucrări de refacere canalizare interioară și exterioară la Sala Polivalentă (2023) -valoare 117.291,55 lei,

– achizitie construcții aferente bazei sportive Plopeni, modernizare tribuna baza sportivă Plopeni (2021) -valoare 672.538,00 lei,

– iluminat public local – servicii de întreținere, achiziționare și montare stâlpi(2021)- valoare 242.034,00 lei,

– achiziție și montaj covor tartan și echipamente de joacă aferente pentru trei parcuri din oraș (2022) – valoare 260.399,35 lei,

– extinderea și modernizarea cimitirului – 320.000 lei,

– lucrări de reparații privind anexele aparținând bisericii Înălțarea Domnului Plopeni în 2023 -valoare 140.000,00 lei ( cu sprijin de la CJ Prahova în valoare de 30.000 lei),

– biserica „ Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” – lucrări de amenajari exterioare-placări cu granit și reparații așezământ social (an 2022) – valoare 116.830,31 (cu sprijin de la CJ Prahova în valoare de 30.000 lei),

– biserica „ Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” – reabilitare și placare cu granit a treptelor exterioare și schimbarea sistemului de colectare a apelor pluviale de la pridvorul bisericii (an 2020-2021) – valoare 183.251,92 lei ( sprijin de la CJ Prahova – 13.600 lei).

FOTO

VIDEO

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Marea Confruntare pentru Primăria Ploiești. Cum le poți adresa întrebări candidaților?

A doua dezbatere electorală pentru Primăria Ploiești, organizată de...

A început „Marea confruntare pentru Primăria Ploiești” – Dezbatere Electorală – LIVE

Observatorul Prahovean organizează, la această oră, prima ediția ”Marea confruntare pentru Primăria Ploiești”, o serie de patru dezbateri, la care au fost invitați candidații partidelor parlamentare și cei independenți la funcția de primar al Municipiului.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Șofer de microbuz din Prahova, filmat în timp ce fumează în mașina plină cu pasageri (VIDEO)

Scene revoltătoare filmate într-un microbuz din Prahova. Şoferul unui...

Una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă, Telekom, defecțiuni tehnice la această oră

Probleme tehnice într-una dintre cele mai mari reţele de...

Imaginea zilei la Ploiești. Cea mai urâtă piață este în centrul orașului

Ploieștiul are mai multe piețe agro-alimentare, însă, de departe,...

Imagini cu un accident produs la Șoimari. O autoutilitară s-a răsturnat în mijlocul drumului [VIDEO]

Un accident rutier s-a produs, astăzi, pe Drumul Județean...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Groapă imensă de gunoi, lângă Ploiești și Parcul Bucov [VIDEO]

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

”Voi ajuta Petrolul să facă performanță!” Ce măsuri propune Bogdan Nica [VIDEO]

Invitat, miercuri seară, în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, ediție...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Șofer de microbuz din Prahova, filmat în timp ce fumează în mașina plină cu pasageri (VIDEO)

Scene revoltătoare filmate într-un microbuz din Prahova. Şoferul unui...

Una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă, Telekom, defecțiuni tehnice la această oră

Probleme tehnice într-una dintre cele mai mari reţele de...

Imaginea zilei la Ploiești. Cea mai urâtă piață este în centrul orașului

Ploieștiul are mai multe piețe agro-alimentare, însă, de departe,...
- Publicitate -