Te uiți la ei și te întrebi dacă sunt zdraveni la cap sau dacă chiar cred că suntem atât de naivi, încât să fim impresionați de acțiuni inutile, de mimări ale preocupării. Primăria Ploiești ne anunță printr-un comunicat ”cum se implică activ” în lupta împotriva poluării din oraș.
Comunicatul municipalității ploieștene:
”Primăria Municipiului Ploiești, prin Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, susține Campania inițiată de Direcția de Sănătate Publică Prahova “Stop Poluării Aerului! – Împreună pentru un aer mai curat!”.
Administrația publică ploieșteană publică materialele informative transmise de către Direcția de Sănătate Publică Prahova pe site-ul municipalității www.ploiesti.ro și pe conturile de social media, încurajând, totodată, diseminarea acestora de către publicul interesat și de către toate instituțiile subordonate Consiliului Local Ploiești, astfel încât informațiile să ajungă la cât mai mulți cetățeni.
Totodată, amintim că municipalitatea, prin unitățile subordonate, a demarat mai multe proiecte prin care se dorește diminuarea emisiilor de particule în suspensie, dioxid de azot și benzen, acestea fiind o componentă importantă a Planului Integrat de Calitate a Aerului realizat pentru municipiul Ploiești și Comuna Brazi.
Având în vedere apropierea toamnei, facem precizarea că arderea/incendierea deșeurilor de orice natură, atât pe domeniul public, cât şi în perimetrele aferente proprietăților private, reprezintă contravenție şi se sancționează în conformitate cu prevederile Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor.
Astfel, conform prevederilor legale în vigoare, se interzice arderea, într-un mod necorespunzător, a deșeurilor din gospodărie, implicit a anvelopelor uzate, maselor plastice, etc. Sancțiunile contravenționale aplicabile în temeiul prevederilor Legii nr.211/2011 pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la protecția mediului sunt de la 3.000 până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de 20.000 până la 40.000 de lei, pentru persoanele juridice.
Participarea la această campanie a fiecăruia dintre cetățeni susține angajamentul de a schimba obiceiurile existente aplicând, permanent, o analiză asupra nevoilor și așteptărilor noastre. Atenția pe care o vom acorda emisiilor pe care le generăm este pentru viitorul nostru, în beneficiul comunității și al generațiilor viitoare.”
Cam așa luptă Primăria Ploiești împotriva poluării. Singura parte bună este acel apel la cetățeni, care sunt rugați să se civilizeze și să nu mai dea foc la… frunze. Dacă ar vrea cu adevărat, ar pune serios Poliția Locală la treabă, iar rezultatele ar fi mult mai eficiente decât pliantele și afișele care oricum tot pe foc vor ajunge.
În rest, nimic concret despre marea poluare, cea care contează și care a făcut să avem o incidență a cazurilor de cancer mult peste media națională. Dacă excelăm la ceva în materie de curățare a orașului, atunci să știți că suntem pe primul loc la spălat de varză.