După ce mai mulți cititori ne-au reclamat pe adresa scumpirea prețului biletelor pentru transportul în comun din județ, Observatorul Prahovean a solicitat Consiliului Județean Prahova un punct de vedere cu privire la această situație.
Citește și: Navetiști prahoveni revoltați de scumpirea biletelor: Plătesc 10 lei pentru o cursă de 13 km. Explicația firmei de transport
Oamenii sunt nemulțumiți după ce au ajuns să plătească sume de aproximativ 10 lei pentru o cursă de câțiva kilometri și reclamă totodată faptul că aceste decizii sunt luate de firmele de transport de pe o zi pe alta, fără să fie anunțați din timp.
Citește și: Navetiști din Prahova, nemulțumiți de scumpirea biletelor. „Plătim 7 lei pentru 5 kilometri. Mai rău e pentru elevi”
Observatorul Prahovean a solicitat Consiliul Județean Prahova răspunsul la mai multe întrebări venite mai ales din partea cititorilor:
1. Care sunt criteriile în baza cărora este stabilit prețul biletelor și abonamentelor pentru transportul intrajudețean în Prahova?
„Prețul biletelor este stabilit în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 272/2007 pentru aprobarea Normelor-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor pentru servicile publice de transport local și județean de persoane, cu modificările și completările ulterioare;”
2. Care este procedura prin care oamenii (călătorii) sunt anunțați de majorările pe care operatorii le fac?
Operatorii de transport sunt obligați să asigure afișarea în salonul mijlocului de transport a tarifelor practicate. În „PROIECTUL DE HOTĂRÂRE PRIVIND ORGANIZAREA SERVICIULUI PUBLIC DE TRANSPORT JUDEȚEAN DE PERSOANE PRIN CURSE REGULATE PE RAZA ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ A JUDEȚULUI PRAHOVA” care se află postat pe site-ul Consiliului Județean Prahova în vederea asigurării transparenței decizionale în cadrul autorităților administrației publice locale, sunt prevăzute anumite obligați astfel: „să informeze călătorii despre intenția de modificare a tarifelor de transport, cu cel puțin 30 de zile înainte de utilizare, prin afișarea în mijloacele de transport a unui anunț în acest sens, care va cuprinde în mod obligatoriu cuantumul noilor tarife”;
3. Va rugam sa ne transmiteti un punct de vedere cu privire la situatia descrisa in urmatorul articol: Navetiști din Prahova, nemulțumiți de scumpirea biletelor. „Plătim 7 lei pentru 5 kilometri. Mai rău e pentru elevi”
Așa cum am menționat și la punctul 1. prețul biletelor a fost stabilit în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 272/2007 pentru aprobarea Normelor-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor pentru servicile publice de transport local și județean de persoane, cu modificările și completările ulterioare, de fiecare operator în parte, în funcție de nivelul veniturilor și cheltuielilor astfel încât acesta să-și recupereze integral costurile și un profit rezonabil. Având în vedere că este vorba de 2 operatori diferiti, nivelul veniturilor și cheltuielilor sunt și ele diferite și acestea se reflect în prețul biletului. Menționăm faptul că în momentul de față operatorii de transport nu beneficiază de subvenții sau compensari. Prețul tarifelor practicate de operatori sunt din anul 2022 și au fost luate în calcul și la elaborarea studiului de oportunitate.
4. Pornind de la situația prezentată mai sus privind prețul biletelor, ce măsuri poate lua Consiliul Județean Prahova?
Se va solicita operatorilor de transport să păstreze tarifele până la finalizarea procedurilor de atribuire a „Contractului de delegare a gestiunii: SERVICIULUI PUBLIC DE TRANSPORT PERSOANE PRIN CURSE REGULATE ÎN ARIA DE COMPETENT A JUDEȚULUI PRAHOVA. În proiectul de hotărâre menționat la punctul 2. au fost prevăzute sancțiuni pentru operatori de transport care nu respect tarifele cu care au licitat la atribuirea traseelor, care pot duce chiar la retragerea licentei.
Cum ți se pare subiectul?