Curg amenzile la Ploiești pentru depășirea concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele evacuate în Dâmbu de către stația de epurare veche a orașului. Autoritățile au promis, în urmă cu mai bine de 15 ani, construirea unei noi stații de epurare, însă lucrările au fost sistate din 2013, din lipsă de finanțare, iar apoi a urmat un șir lung de litigii.
Depășită din punct de vedere fizic și moral, stația de epurare a Ploieștiului ar fi trebuit să fie închisă de multă vreme.
În urmă cu mai bine de 15 ani, autoritățile promiteau construirea unei noi stații de epurare pentru municipiu, însă lucrările au fost sistate din 2013, din lipsă de finanțare. Ulterior au urmat numeroase litigii.
Citește și: Ploieștiul are o stație de epurare veche de 50 de ani. Primăria riscă să plătească amenzi uriașe pentru apele uzate deversate în pârâul Dâmbu
În lipsa unei stații de epurare noi, la Ploiești au început, din nou, să curgă penalitățile de la Apele Române pentru depășirea concentrațiilor maxime ale poluanților din apele evacuate în Dâmbu de către stația de epurare veche a orașului.
Numai în ultimele luni, conform proceselor-verbale, amenzile s-au cifrat la peste 90.000 de lei, respectiv 53.000 de lei în noiembrie 2022, 22.509 lei în decembrie 2022 și 14.621 lei în ianuarie 2023.
„Regia Autonomă de Servicii Publice a contestat amenzile în instanță”, a precizat Zoia Staicu, director RASP Ploiești.
Problema legată de poluarea apelor de la stația de epurare veche a orașului rămâne. Depășită din punct de vedere fizic și moral, stația de epurare mai are autorizație până în iunie, existând riscul ca, de la această dată, să fie impuse condiții mult mai severe legate de respectarea normelor în domeniul poluării apelor.
Statia de epurare a apei uzate de la Corlatesti functioneaza de aproape 50 de ani, fiind uzata si moral si fizic. Amenzile sunt frectie cu Diana la picior de lemn. Nu cu amenzi se rezolva ci cu investitii serioase. Apele romane sa-si rezolve problemele proprii.