La votul de astăzi din Senat au fost înregistrate 67 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o abţinere. A fost astfel dus amendament la OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.
Senatorii au menţinut textul din Codul Fiscal în privinţa cotelor de impozitare, care sunt cuprinse intre 0,08 şi 0,2% însă au modificat valoarea impozabilă a imobilelor, care se va calcula în funcţie de materialele din care sunt construite.
Astfel, pentru clădirile rezidenţiale şi cele anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.
Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.
Radu Oprea, liderul senatorilor PSD: „Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%.
Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile Consiliilor locale situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de Consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8%, în această variantă impozitele ar scădea.”
Prevederea din forma iniţială a ordonanţei potrivit căreia impozitele pe clădiri vor fi calculate în funcţie de grila notarială a fost eliminată.
Senatorii USR şi AUR au votat împotriva proiectului de lege. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.