Imaginea surprinsă de fotograful profesionist Sorin Petculescu pare una foarte dureroasă în contextul lipsei apei calde din Ploiești. Au văzut-o mulți ploieșteni, aproape zilnic și toți și-au pus aceeași întrebare: de ce nu poate fi captat aburul tehnologic de la rafinăria OMV Petrom?
”Ar fi simplu și eficient” s-au gândit oamenii, care par să caute ei soluții în lipsa celor de la administrația publică locală. Este admirabil efortul ploieștenilor, care dovedesc că sunt mult mai preocupați de soluții decât cei pe care îi plătesc să o facă.
Sorin Petculescu, fotograf profesionist: ”Întrebare de ploieştean fără apă caldă de peste o lună şi jumătate: „aburul tehnic” care e aruncat în vânt cu atâta graţie (de altfel plin de miresme de lacrămioare şi flori de cireş) nu ar putea fi folosit pentru apa caldă a plătitorilor de taxe locale? Întreb pentru nişte concetăţeni interesaţi…”
Din păcate, nu este chiar atât de simplu, iar explicația vine tot de la un ploieștean, care pentru un alt proiect s-a interesat ce este cu acest ”abur tehnologic”.
Adrian Urzeală: ”Nu! M-am interesat pentru altă aplicație. Ce vedem în poză este mai mult condens, apa intrând în sistemul de răcire forțată (relativ rece, cca 38 grade), deci neavând capacitate printr-un eventual schimb de căldură să transfere către alt mediu. În plus, aparține Petrom la Cccp care este proiectat să funcționeze așa. Sorry!!!”
Din informațiile obținute de Observatorulph.ro, o altă problemă ar fi faptul că nu mai există racord de preluare între rafinărie și CET.
Și chiar dacă ar exista racordul, conform unor profesioniști care au activat în domeniu în zona vizată, aburul care este evacuat prin turnul de răcire are constituenți toxici și corozivi.
În acea formă și în acel stadiu nu se poate folosi în instalațiile termo. Aburul din turnul de răcire antrenează și fracții care miros urât și sunt toxice. De aceea se fac turnuri așa înalte, sau de aceea sunt facle la rafinării care ard substanțe toxice. La acea înălțime se disipează în aer, se combină cu oxigenul și azotul din aer, iar ceea ce rezultă se duce în sus, fiind mai ușor.
Exista, însă, pe parcursul procesului tehnologic de rafinare anumite secvențe de abur care pot fi folosite pentru încălzit. Reprezentanții rafinăriei au refuzat, cu foarte mulți ani în urmă, să cedeze acel abur, care era un reziduu pentru ei.
Cum ți se pare subiectul?
Vorbiți prostii și vă adresați “poeților” și nu specialiștilor din domeniu. Din ce în ce mai mulți “specialiști” pe aici în frunte cu marele specialist în procese din rafinărie C Vasilescu.