Un proiect de hotărâre de Consiliu Local, aflat în dezbatere publică în Ploiești, prevede reglementarea modalității de acordare gratuită a locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Propunerea vizează acordarea unui loc de parcare pentru persoanele cu dizabilități care locuiesc atât la bloc, dar și la casă, în ultimul caz regula aplicându-se dacă este făcută dovada lipsei spațiului de parcare a autoturismului în curtea proprie.
Noul proiect de hotărâre prevede atribuirea „în spațiile de parcare și cât mai aproape de domiciliu, la cerere și în mod gratuit, a locurilor de parcare către persoanele încadrate în grad 1 grav de handicap, cu probleme de deplasare și deficiențe grave”.
Totoodată, potrivit raportului de specialitate, prin proiect, se dorește adoptarea unui regulament prin care aceste locuri de parcare să fie atribuite persoanelor care au într-adevăr nevoie de ele, în funcție de gradul de handicap, dar și de codul de boală, așa cum prevede legea.
Actele necesare pentru acordarea locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități – propunere:
Conform proiectului, pentru obținerea unui loc gratuit de parcare, persoanele încadrate în grad 1 grav de handicap, cu probleme de deplasare și deficiențe grave trebuie să depună următoarele documente:
- cerere și copie act de identitate a persoanei cu handicap
- certificatul medical privind încadrarea persoanei cu handicap, precum și anexa acestuia din care să rezulte codul de boală atribuit
- dovada deținerii în proprietate de către titularul certificatului de încadrare în grad de handicap sau o rudă de gradul I a acestuia un autoturism cu inspecția tehnică periodică valabilă a cărui masă să nu depășească 3 tone. În acest sens se va prezenta certificatul de înmatriculare al autoturismului și documente care atestă gradul de rudenie.
- declarația pe proprie răspundere din care reiese că nu deține un loc de parcare gratuit.
Locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități se acordă atât pentru cei care locuiesc la bloc, cât și pentru cei care locuiesc la case, în ultimul caz regula aplicându-se dacă este făcută dovada lipsei spațiului de parcare a autoturismului în curtea proprie. Propunerea vizează acordarea unui singur loc de parcare pentru un imobil, cu mențiunea că locul de parcare se va acorda la adresa de domiciliu din actul de identitate.
Persoanele beneficiare
La proiectul de hotărâre figurează și o anexă cu lista codurilor de boală pentru care regulamentul propus prevede acordarea gratuită de locuri de parcare.