Ședința pe tema termiei din Ploiești pentru următorii 15 ani, programată luni seară, a început cu stângul, având în vedere că aleșii locali și județeni au fost convocați cu nici o oră înainte de întâlnirea care urma să aibă loc. De altfel, informarea cu privire la proiect a fost publicată pe site-ul Primăriei Ploiești cu doar 35 de minute înainte de începerea ședinței. Întâlnirea aleșilor în care s-a decis soarta termiei pe 15 ani în Ploiești s-a desfășurat „pe repede înainte”.
UPDATE: Consilierul local Mihai Tonsciuc (USR) a revenit cu un apel și a precizat că timpul scurt aflat la dispoziția aleșilor nu a permis studierea în detaliu a contractului.
„În acea perioadă scurtă de timp am reușit să înțeleg că proiectul împuternicește președintele Consiliului Județean Prahova, care este în același timp și președintele ADI Termo, să semneze contractul câștigat în urma unei licitații avute pentru un operator de apă caldă și căldură. Hotărârea de Consiliu Local este ușor de înțeles, dar contractul nu a fost parcurs nici de către mine, nici de către cei mai mulți colegi din Consiliul Local. Practic am avut timp să aflu doar câteva date legate de firmele câștigătoare”, a susținut consilierul local Mihai Tonsciuc (USR).
Știre inițială
În primă fază, trebuie spus că, luni după-amiază, mai bine de două ore a planat incertitudinea că o astfel de ședință, programată și la Consiliul Local și La Consiliul Județean, va avea loc, având în vedere că mulți dintre aleși, la acea oră, erau la meciul Petrolul – Chiajna.
Citește și: Incertitudine legată de convocarea, în această seară, a ședințelor Consiliului local și Consiliului Județean pe tema termiei. Toată lumea e la meci – SURSE
Primul zvon legat de convocarea unei astfel de ședințe a apărut în jurul orei 18.00, numai că, la acea oră, mulți dintre aleșii locali, care se aflau la meci, nu știau amănunte. Certitudinea a venit după ora 19.30, când de altfel a fost publicată informarea pe tema convocării ședinței pe site-ul Primăriei Ploiești.
Am încercat să aflăm dacă aleșii locali au dat un vot în Consiliul Local în cunoștință de cauză, dacă au avut la timp întreaga documentație și dacă au avut inclusiv timpul necesar să o parcurgă având în vedere rapiditatea în care a fost convocată întâlnirea.
La Ploiești, ședința a început după ora 20.00, moment în care șase aleși locali erau în sală, alți 11 fiind conectați în online. Cum ședința a fost programată „pe repede înainte”, timpul fizic pentru studierea documentației a fost unul extrem de mic, iar acest lucru reiese inclusiv din stenograma ședinței. Primul care a solicitat un punct de vedere a fost consilierul local Mihai Tonsciuc (USR), care și-a exprimat de altfel îngrijorarea legat de viitorul contract de termie. Însă au existat chiar în timpul ședinței și alte necunoscute.
La trei zile după ședința Consiliului Local Ploiești, am încercat să aflăm de la mai mulți aleși locali dacă au existat „necunoscute” cu privire la proiectul prin care s-a decis soarta termiei din Ploiești pe următorii 15 ani. Surpriză, de data aceasta, toată lumea a susținut că a avut materialele necesare pentru a studia proiectul și nici vorbă de „neclarități”.
Gheorghe Sîrbu (PNL): „La mapă au fost documentele”, a susținut consilierul local (PNL) Gheorghe Sîrbu, cel care a fost de altfel președintele ședinței Consiliului Local Ploiești.
Cristian Ganea (Pro România): „Răspunsul este da. Condițiile pentru licitație au fost publice, pe site, încă din luna martie, iar procedura de licitație s-a derulat sub supravegherea ANAP. Dezbaterile au fost supuse dezbaterii publice”, a susținut consilierul local Cristian Ganea.
Am încercat să aflăm și un punct de vedere pe această temă și din partea consilierului local Mihai Tonsciuc (USR). În primă fază a susținut că nu poate răspunde la telefon până la ora 11.00. Am revenit cu un telefon după ce această oră, dar nu ne-a mai răspuns.
Stenogramă ședință Consiliul Local Ploiești:
- Consilier local Alexandru Ștefan (Prahova în Acțiune) – Care este prețul cu care s-a câștigat licitația?
- Consilier local Gheorghe Sârbu (PNL): Nu avem informația deocamdată.
- Consilier local Alexandru Ștefan (Prahova în Acțiune): Cum să votez fără să știu prețul?
- Director adjunct RASP Ploiești, Vasile Ionescu: Prețul este inclus prin licitație, de 605.
- Consilier local Gheorghe Sârbu (PNL): Domnul director explicați lui domnul Ștefan…
- Director adj. RASP Ploiești, Vasile Ionescu: Prin licitație, în documentație, a fost prețul impus de 605,23, fără TVA, lei/GCAL și pe acela l-am respectat.
- Consilierul Local Sârbu Gheorghe: Ați înțeles domnule consilier (…).
Reacția primarul Volosevici
În timpul ședinței de consiliu local a intervenit și primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici. Acesta a justificat faptul că ședința a fost convocată la acea oră târzie pe motiv că s-a primit comunicarea în jurul orei 18-18,30 de la Consiliul Județean Prahova. În ceea ce privește capacitatea firmelor câștigătoare ale licitației de a gestiona termia din Ploiești, edilul a spus că nimeni nu poate răspunde acum la această întrebare, amintind că aceasta a fost singura ofertă depusă. Primarul a amintit consilierilor că au împuternici ADI Termie Prahova să se ocupe de licitație
„Enigme” și la Consiliul Județean Prahova
La Consiliul, Județean Prahova, aleșii județeni au avut mult mai multe „neclarități”, plecând de la proiectul sine, până la cine a câștigat contractul.
Consilierul județean (Prahova în Acțiune), Mihai Apostolache, a solicitat la rândul său, detalii „dacă s-a realizat predarea – primirea la CET Brazi”, „dacă au fost clarificate toate aspectele în ceea ce privește transferul inițial și preluarea bunurilor care s-au transferat la acel moment”, „dacă sunt probleme sau nu sunt probleme”.
„Cred că informațiile acestea ar fi trebuit să ajungă la noi înainte să dăm votul de astăzi”, a susținut, în timpul ședinței, consilierul local Mihai Apostolache (Prahova în Acțiune).
Convocarea ședinței, publicată cu 25 de minute, înainte de întâlnire:
Înregistrarea ședinței Consiliului Local Ploiești poate fi vizionată AICI
Ședința Consiliului Județean Prahova: