Camera de Conturi Prahova a publicat raportul încheiat ca urmare a unui control efectuat anul trecut la Parcul Industrial Ploiești. Auditorii financiari au constatat că în perioada 2018-2020, mai multe lucrări au fost plătite unor constructori fără ca acestea să fi fost executate în realitate.
UPDATE Punctul de vedere al conducerii Parcului Industrial Ploiești:
Documente anexate:
Știrea inițială:
În urma unui control efectuat de Camera de Conturi Prahova la Parcul Industrial Ploiești au fost constatate prejudicii de 475.000 de lei și abateri financiar-contabile în valoare de 7.464.000 lei.
Nereguli descoperite de Camera de Conturi Prahova
Printre neregulile identificate de Camera de Conturi la societatea Consiliului Județean Prahova se numără:
au fost efectuate plăți pentru obiective de investiții neaprobate prin Programul de investiții, dotări și sursele de finanțare (Suma estimată a abaterii – 303.000 lei)
scoaterea din uz a unei linii de cale ferată nu a fost recunoscută prin
transferul direct în capitalul propriu, influențând veniturile societății (205.000 lei)
În perioada 2018 – 2020 sistemul de control intern nu a fost organizat și nu a funcționat în conformitate cu prevederile legale în materie
în perioada 2018 – 2020, S.C. Ploiești Industrial Parc S.A. a înregistrat pierderi de apă în activitățile de transport și distribuție în valoare de 330.576 lei, echivalentul a 114.675 mc, cheltuieli ce nu au fost acoperite prin tariful de distribuție apă potabilă
Citește și Din 2007, Poliția Locală Ploiești a uitat în sertare documentația pentru ”sistem de monitorizare video zone infracționalitate ridicată”. Câți bani a plătit degeaba
Lucrări plătite, deși nu au fost executate
Controlorii Camerei de Conturi Prahova au descoperit la mai multe lucrări de investiții din Parcul Industrial Ploiești lucrări decontate deși nu au fost realizate în realitate sau nu au putut fi justificate la data controlului, după cum urmează:
În cadrul derulării contractelor execuție având ca obiect „Rețea alimentare cu apă potabilă Trup I Parc Industrial Ploiești”, „Rețea canalizare menajeră Trup I Parc Industrial Ploiești”, respectiv “Construcție stație de pompare ape uzate Trup I Parc Industrial Ploiești”, atribuite prin achiziție directă, au fost efectuate plăți nejustificate către executant în sumă totală de 51.786,69 lei, urmare decontării contravalorii unor cantități de lucrări neexecutate și materiale nepuse în operă.
În anul 2019, în derularea contractului de execuție lucrări având ca obiect „Viabilizare teren Parc Industrial Mizil și asigurare utilități”, Ploiești Industrial Parc SA a efectuat plăți nejustificate în sumă totală de 49.520,81 lei, reprezentând cantități de lucrări neexecutate și materiale nepuse în operă, lucrările înscrise în situația de plată ”scurgerea apelor” fiind incluse și decontate și prin situațiile de plată ”rețea canalizare”.
În timpul controlului s-au constatat deficiențe la lucrările executate, respectiv borduri mici deplasate și coborâte față de nivelul trotuarului și stâlpi de iluminat stradal înclinați, parte din ele cuantificate de societate la valoarea de 9.827 lei, anterior controlului societatea constatând, la numai 2 luni de la recepție, lucrări nerealizate și/sau neexecutate corespunzător, respectiv surparea drumului asfaltat executat în dreptul canalizării menajere și canalizării pluviale, fisuri și denivelări în partea de drum de la platforma de întoarcere, parte din ele considerate de Ploiești Industrial Parc SA remediate de către constructor în perioada de garanție, fără a fi prezentate documente din care să rezulte modul în care sau recepționat.
În cadrul derulării contractului de lucrări având ca obiect execuția lucrărilor de construcții – montaj aferente obiectivului de investiții „Rețea apă potabilă și rețea hidranți în Parcul Industrial Mizil”, au fost efectuate plăți nejustificate către constructor în sumă totală de 38.617,48 lei, urmare decontării contravalorii unor cantități de lucrări neexecutate.
În cadrul lucrării “Execuție platformă cu dale înierbate” în valoare de 119.190,73 lei (din care TVA 19.030,45 lei), executată în baza comenzii nr. 5401/06.08.2020, au fost efectuate plăți nejustificate în valoare de 21.708,78 lei ca urmare a decontării, pe de o parte, a unor lucrări neexecutate, iar pe de altă parte, a înscrierii în situația de plată a cheltuielilor cu transportul și a cotelor de cheltuieli indirecte și profit la nivel majorat față de cele înscrise în oferta financiară (supraevaluate urmare neexecutării și neincluderii în situația de plată a cantității ofertate de borduri).
În cadrul derulării contractului de lucrări având ca obiect execuția lucrărilor de construcții – montaj aferente obiectivului de investiții „Alimentare cu apă potabilă Parcul Industrial 52 59 39 22 5 Bărcănești”, au fost efectuate plăți nejustificate către constructor în sumă totală de 6.307,57 lei, urmare decontării contravalorii unor cantități de lucrări neexecutate și materiale nepuse în operă.
În cadrul derulării contractului de lucrări având ca obiect execuția lucrărilor de construcții – montaj aferente obiectivului „Drum carosabil începând din dreptul Mainfreight peste podeț și până la Kaufland”, au fost efectuate plăți nejustificate către constructor în sumă totală de 5.602,14 lei, urmare decontării contravalorii unor cantități de lucrări neexecutate.
În cadrul lucrării “Demolare + extindere racord drum” în valoare de 38.072,03 lei (din care TVA 6078,73 lei), executată în baza comenzii nr. 3406/20.06.2018, au fost efectuate plăți nejustificate în valoare de 5.106,19 lei urmare decontării unor lucrări neexecutate.
În anul 2018, în derularea contractului de execuție lucrări având ca obiect „Drum carosabil în Trup I-II în Parcul Industrial Ploiești”, Ploiești Industrial Parc SA a efectuat plăți nejustificate în suma totală de 4.697,89 lei, urmare decontării contravalorii unor cantități de lucrări neefectuate și materiale nepuse în operă.
În perioada 2018-2020, la nivelul S.C. Ploiești Industrial Parc S.A. nu au fost monitorizate achizițiile și lucrările de investiții, situație care a condus la nereguli în faza de planificare a achizițiilor și de organizare a acestora, precum și în etapa post-atribuire contract/comandă (executarea și monitorizarea implementării), respectiv selectarea, încheierea și derularea de contracte/comenzi, făcându-se:
– fără stabilirea regulilor de estimare a valorii contractelor și de selectare a procedurii de atribuire a contractului de achiziție;
– fără obținerea în toate cazurile a aprobărilor necesare pentru declanșarea achiziției (existența bugetului de venituri și cheltuieli și a programului de investiții legal aprobate); – fără o evaluarea corespunzătoare a unor oferte;
– fără prezentarea tuturor documentelor justificative pentru efectuarea plăților;
– prin întocmirea formală a documentelor legale care să confirme realitatea lucrărilor executate;
– prin neîndeplinirea de către executant a obligațiilor contractuale în perioada de garanție. Aceste nereguli au determinat plata către executanți a unor cantități de lucrări care nu au fost efectiv executate, prezentate în raportul de control.