20181123_162614.jpg

Zeci de clădiri au fost vandalizate în ultima vreme cu tot soiul de desene ciudate, spre disperarea celor care se ocupă de întreținerea acestora. Legea interzice înscrierea sau aplicarea pe ziduri a inscripțiilor neautorizate. 

Fenomenul de artă stradală a prins contur în orașe precum București și Timișoara. Inclusiv în Ploiești, în urmă cu doi ani, s-a încercat lansarea unor proiecte de acest gen. La acea dată a fost vorba despre transformarea punctelor termice, care au prins culoare prin realizarea unor desene inspirate.

Citește și: În ce se transformă punctele termice din Ploiești

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Din păcate, sprijinirea artei stradale s-a oprit aici, nefiind continuată în niciun fel, deși prin acest lucru Ploieștiul ar fi putut căpăta o pată de culoare, mai ales în zona blocurilor gri, construite în perioada comuniștilor.

De la încurajarea actului artistic până la a accepta ca anumite clădiri să fie pline de mesaje obscene și mâzgălituri este o diferență majoră, cu atât mai mult cu cât legea interzice acest lucru.

Citește și: Fenomenul graffiti a lovit fosta cârciumă de la Cioceanu din anii 1900

Clădiri precum Palatul Administrativ, dar și locuințe proprietate privată nu au scăpat de „amprenta” lăsată pe pereți de anumite persoane.

Astfel, „înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fațadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice și de arhitectură sau pe orice alt tip de construcții a inscripțiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri și alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză” reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei”.

Din păcate, în multe cazuri fapta rămâne cu autor necunoscut. 

20181123_145832.jpg

20181123_162544.jpg

20181123_162614.jpg

20181123_162625.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.