1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. De ce se fac farse de 1 aprilie? Superstiții legate de această zi

pacaleala
Foto cu caracter ilustrativ

Data de 1 aprilie este cunoscută ca Ziua Păcălelilor, sau Ziua Farselor. Există obiceiul ca, în această zi, să păcălești pe cineva, să-i faci o farsă, cum se spune. De ce și de unde a plecat acest obicei?

- Publicitate -
- Publicitate -

Potrivit unor istorici, 1 Aprilie – Ziua păcălelilor a început în 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Conciliul de la Trent din 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Oamenii care au primit vestea cu întârziere sau nu și-au dat seama că începutul noului an s-a mutat pe 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până pe 1 aprilie au devenit obiectul glumelor și farselor și li s-a spus că sunt „păcăliți de Aprilie”, relatează Newsweek.ro.

La români însă, Ziua păcălelilor s-a împământenit mai târziu, cu toate că la sașii și șvabii de la noi exista deja o tradiție mult mai veche că de 1 aprilie să se păcălească unii pe alții.

- Publicitate -
- Publicitate -

Superstiții de 1 aprilie

Superstiția spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12.00, despre cele după aceasta ora se zice că aduc ghinion.

O altă superstiție spune că în ziua de 1 aprilie – Ziua păcălelilor nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soțul vă fi “sub papuc”.

În România, se crede că, dacă nu păcălești pe nimeni de 1 aprilie, tot anul, până la următoarea zi de 1 aprilie, vei fi tu cel păcălit.

- Publicitate -
- Publicitate -

Se mai spune că, atunci când o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.

Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în aceasta zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.

Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viața.

- Publicitate -
- Publicitate -

Sursa: Newsweek.ro

NO COMMENTS

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exit mobile version
- Publicitate -