fbpx

talon_pensie_574958967_28709100.jpg

Încă de la început, trebuie să precizăm că este de dorit ca toți românii să aibă venituri decente, care să le permită să trăiască fără grija zilei de mâine. Doar o minte bolnavă ar putea să dorească răul semenilor și să susțină că i-ar vrea zbătându-se în sărăcie.

Să pornim de la istoria recentă, de la momentul în care, deși tocmai anunțase că România nu va fi afectată de criza economică mondială, Traian Băsescu a ordonat tăierea mai multor venituri (pensii, salarii, sporuri, etc.). A fost groaznic și frustrant pentru mulți dintre români, în condițiile în care prețurile produselor și serviciilor, dar mai ales ratele creșteau alarmant.

S-a spus atunci că trebuie ”strânsă cureaua”, că nu mai sunt bani. Oare așa să fi fost? Categoric, nu! Erau bani pentru gale sportive supra-evaluate, pentru studii de fezabilitate refăcute exasperant, terenuri de sport în pantă, pentru autostrăzi finanțate care nu au fost construite niciodată, pentru softuri nefuncționale, pentru multe altele. Bani erau, dar nu ajungeau unde trebuie.

Valul de nemulțumire s-a văzut în următoarele runde de alegeri. Oamenii s-au împărțit în două tabere: cei care se lăsau mințiți de ”soluția salvatoare” - PSD și cei cuprinși de lehamite, care au stat acasă. Ar mai fi și categoria celor care au votat actuala opoziție, însă judecând după rezultate, îi trecem la capitolul și alții.

Au venit la guvernare cei din alianța PSD-ALDE. Facem abstracție de problemele unora dintre ei și ne referim strict la ”strategia economică”. Au intitulat-o generic ”Programul de guvernare” și au ieșit public să bată toba. Electoratul lor, plin de ”nevoi și suferinți”, a primit câte o feliuță din tortul promis. Unii, șmecherii, mai mult, alții mai puțin, dar au primt câte ceva. 

Imediat oamenii au tras concluzia: ”nenorociții ăia au tăiat, oamenii ăștia sunt buni și au dat”. Trăiască PSD! Ce să-și mai bată capul omul de rând de unde vin banii? Nu e nici de competența lui, nu are nici pregătirea necesară și, în fond, nici nu-i pasă. El e mulțumit dacă primește.

Băieții ăștia buni, care au dat și promit să dea în continuare, au scos acciza la carburanți, dar au reintrodus-o, au decis majorări la gaze și energie electrică pentru populație. Aveau nevoie disperată de bani, ca să acopere promisiunile electorale. Consecința? Majorarea prețurilor tuturor produselor și serviciilor, pentru că, ce să vezi, toate prețurile lor sunt influențate de cele menționate anterior. 

La toate acestea se mai adaugă și scandalurile politice, schimbarea a trei premieri, care toate produc neliniști în sfera financiară. Consecința? Curs valutar, Robor, hopa sus! Ce avem noi, aici? Rate mai mari, prețuri de achiziții din import mai mari.

Nu trebuie să faceți o analiză la nivel macro, ci un simplu calcul în bugetul familiei. Verificați dacă suta primită la pensie acoperă cele două sute din creșterea volumului de cheltuieli lunare. Mă îndoiesc că diferența provine din faptul că oamenii ”s-au văzut în bani” și au început să-și permită aroganțe cu caviar. Cazurile fericite au fost ale bugetarilor de prin administrațiile publice locale. Ei au primit dreptul de a-și da singuri gros. Și și-au dat. Pe pesediști i-am înțeles, pentru că nu erau fraieri să comenteze, dar nu am auzit liberali din administrație ”plângându-se” de majorări și refuzându-le. Le va fi mai greu în campanie să clămpăne pe tema banilor cheltuiți nejustificat, nemeritat.  Să fie primiți!

Săptămâna aceasta au aruncat în piața tema dublării pensiilor. Oooo, ce veste minunată! Sărăcia prostește, inhibă raționametele corecte, tulbură momentele de luciditate, absolut necesare în luarea unor decizii corecte. Un om cu o situație finanțiară decentă, stabilă, este mult mai liniștit, capabil să se dezvolte personal, să gândească. Eu zic că va fi bine. Chiar nu glumesc. Cum să nu îmi doresc ca semenii mei să trăiască cel puțin decent. Mă bucur pentru ei.

Mai rămâne o ”mică” problemă: de unde, măi nene? Nu încep acum cu ținta de deficit, pentru că încă nu s-au dat pensiile sensibil majorate, așa cu nu suntem încă în situația de a raționa lucid, mai puțin emoțional. Zic așa, mai simplu, ca să înțeleg și eu ce spun și să nu se simtă nimeni lezat. Banii vin din creștere economică... teoretic. Creșterea economică vine din dezvoltarea infrastructurii, din sutele de km de autostradă, din stimularea antreprenoriatului, din relaxarea fiscală și implicit o mai bună colectare. Ar mai fi închiderea robinetului pentru băieții ”dăștepți”, că doar nu vă făceați iluzii că s-au potolit. 

Câte din toate astea se întâmplă, care să genereze plus-valoare? Aaaa, nici măcar una? Păi, cum facem? Mai rămân două variante: ne împrumutăm ca sparții de afară și majorăm taxele și impozitele, inventând altele în paralel. Cine va suporta costul total? Toată lumeaaa... Dacă cei cu venituri majorate au măcar cu ce să compenseze, cei din mediul privat, angajatori și angajați, își vor da obștescul sfârșit economic. 

Conform ultimelor date de la statistică, în România sunt mai bine de 5,2 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară era la jumătatea anului peste 1100 de lei. Asta înainte ca punctul de pensie să crească de la 1000 de lei, la 1100 de lei. Nu uitați de dublarea promisă și faceți un calcul... Să fugiiiim!

După ce-și vor fi umplut burdihanele, guvernanții se vor retrage în liniștea pitorească, specifică unor localități precum Cornu. Bucură-te de o pensie frumușică, în cele mai multe cazuri meritată, gândindu-te ce naiba o mai fi făcând copilul tău în Spania și de ce Dumnezeu o fi plecat el, acolo... Să muncească, dă-l în spanac, că de aia l-ai făcut!

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg