votare-61816264_62261700.jpg

De regulă, locatarii unui bloc își aleg administratorul, respectiv președintele asociației de proprietari și cenzorii, din rândul vecinilor cinstiți, gospodari, pricepuți. De ce nu i-am vota la fel și pe consilierii locali?

La o discuție de o cafea, un amic speriat că mitingul organizat de PSD ar putea fi urmat de unul al Opoziției, iar de aici până la confruntări violente în stradă ar mai fi doar un pas, mai ales prin prisma urii propagate chiar de liderii politici, a avut o idee genială.

Cu permisiunea lui, am ”furat-o” și o exprim, public, aici: cum am putea să scăpăm de japițele din politică, ale căror interese personale sunt mereu deasupra alegătorilor?

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ce ziceți de niște alegeri locale uninominale, adică pentru fiecare mandat de consilier local în parte. Să mă explic.

Ploieștiul are 27 de consilieri locali. Dacă am împărți orașul în tot atâtea zone, ar rezulta un mandat la un număr relativ mic de secții de votare, între 4 și 6, în funcție de densitatea locuitorilor cu drept de vot.

Practic, fiecare partid politic, respectiv INDEPENDENȚII vor intra într-o bătălie electorală restrânsă, la nivelul a câtorva străzi dintr-un cartier de case, respectiv o zonă de blocuri.

Sună nebunește, dar este perfect realizabil.

Imaginați-vă cum ar fi ca locuitorii din Malu Roșu să își desemneze propriul reprezentant în Consiliul Local Ploiești? La fel ca cei din Bariera București, cartier Nord sau Mihai Bravu?

În felul acesta, partidele ar fi obligate să propună oameni din zonă, cunoscuți în cartierul respectiv, apreciați de vecini, capabili să câștige alegerile locale în care INDEPENDENȚII ar avea șanse egale!

Cu siguranță, partidele politice nu își doresc un astfel de scrutin și se vor opune modificării legislației electorale pentru că cei care le conduc au nevoie de slugi, care să le execute ordine. Dar noi putem schimba ASTA!

Mai faceți un exercițiu de imaginație. Un consilier local, ales la nivel de cartier, va face orice îi stă în putință pentru ca primarul, indiferent de culoarea lui politică, să semneze asfaltarea unei străzi, reparația unui loc de joacă sau amenajarea unui parc. 

Pentru că acel consilier local va trebui să răspundă în fața alegătorilor, așa cum un administrator de bloc trebuie să rezolve problemele locatarilor. Altfel, oamenii îl dau jos la prima ședință de bloc!

Dacă sunteți de acord cu această inițiativă sau aveți și alte idei în această zonă nu ezitați să ne scrieți pe pagina de Facebook a ziarului sau pe adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Ele nu înseamnă vreo asumare politică din partea dvs, iar cele mai bune dintre acestea vor fi și publicate.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestor rânduri.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.