32190883_628707080856220_5116727958588882944_n.jpg

Pentru a nu arăta ca o țară cu viitorul consumat, România are nevoie de o poveste. Cum și Europa, pentru a arata că nu este un proiect eșuat, are nevoie de o poveste. Prin urmare, atât România, cât și Europa, au nevoie de o nouă poveste.

O poveste care să aducă, în sânul națiunii române și al celorlalte națiuni din Uniunea Europeană, speranța și încrederea. România si-a construit, din păcate, povestea de după revoluție pe sintagma “Merge și așa!”. Noua poveste trebuie să înceapă cu sintagma “Așa nu mai merge!”.

Povestea nu trebuie lăsată să fie scrisă de birocrați, cum de multe ori s-a întâmplat. Din comoditate, din indiferență, din neștiință, cetățeanul sau factorul politic au permis ca multe decizii importante să fie concepute de birocrați. Total greșit!

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Birocrații concep decizii în baza cifrelor și nu în funcție de nevoile și așteptările oamenilor. Este si unul din motivele pentru care Uniunea Europeana nu a fost capabilă să transforme deviza “Unitate în diversitate” în realitate. Ori decizia trebuie modelată, trebuie să i se dea un conținut care să satisfacă atât oamenii, cât și rigoarea cifrelor.

Mulți cetățeni susțin astăzi, deloc neîntemeiat, că Europa a trecut de la “Europa incluzivă” la “Europa arogantă”, aroganță manifestată în raport cu cetățenii săi, dar și în raport cu statele membre.

Se vorbește astăzi de Europa cu două viteze și de legarea finanțării europene de respectarea standardelor statului de drept. Este o poziție pe deplin justificată a oficialilor europeni în raport cu decidenții politici din statele membre care încalcă angajamentele asumate sau țin pe loc țările pe care le reprezintă.

Numai că prin sancționarea unui stat din cauza comportamentului necorespunzător al unui decident politic sunt sancționați, de fapt, cetățenii acelui stat, adică fermierul care primește subvenție, studentul care călătorește și studiază prin programe cu finanțare europeană, tânărul întreprinzător care și-a deschis o firmă primind sprijin european sau care a atras fonduri pentru dezvoltarea activității firmei etc.

Ori atunci când se dorește sancționarea unui comportament nefiresc al decidenților politici dintr-un stat, decizia trebuie concepută de așa manieră încât să nu fie afectați cetățenii statului membru, ci decidentul responsabil de comportamentul respectiv, pentru că astfel riscăm ca numărul euroscepticilor să crească.

Povestea actuală are in centrul său statul, respectiv Bruxelles-ul.

Noua poveste trebuie să aibă în centrul său cetățeanul român și european. Povestea se construiește de națiuni, de cetățeni, fie direct, fie prin reprezentanții lor aleși, nu de birocrații de la Bruxelles sau din alte state membre.

Atunci când în centrul politicii naționale și europene va fi pus cetățeanul, dar nu declarativ, ci faptic, concret, vom putea vorbi de o poveste de succes atât a României, cât și a Uniunii Europene.


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.