cncd.jpg

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat postul Digi24, pentru că nu a reacționat atunci când Cristian Tudor Popescu a asemănat coafura premierului Dăncilă cu cea a unei maimuțe din specia pavian. 

S-a ajuns prea departe. E prea mult pentru urechechile unui popor care se vrea civilizat să suporte cascadele de lături lingvistice aruncate din ambele direcții. Atunci când argumentele pălesc în fața valului de jigniri, de comparații sub demnitatea umană, există teoretic instituții care sunt abilitate (și obligate!) să reacționeze. Aceste instituții nu mai au doar iz politic, ci duhnesc a partizanat. 

Ar putea fi un caz în care DNA-ul să intre în forță și să pună întrebări. Cum se face că CNA-ul, plătit din bani publici, reacționează după cum are chef și nu după lege? Când cazurile de limbaj neadecvat, asta în varianta soft de exprimare, sunt izolate, CNA-ul are la dispoziție două instrumente: somația publică - un soi de avertisment și amenda. Dacă situația se repetă, se poate merge până la închiderea posturilor, Care sunt motivele pentru care limbajul suburban nu mai este sancționat? 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În cazul Consiliului Național pentru Combatere Discriminării, dacă Cristian Tudor Popescu a fost amendat pentru povestea cu pavianul, premirul Dăncilă și Antena 3 ce sancțiuni primesc, după povestea cu autiștii, de joi seara? Timid, abia după ce presa a făcut valuri toată dimineața, s-au gândit să o invite la discuții pe Viorica Dăncilă. CNCD-ul este o autoritate de stat autonomă, sub control parlamentar, care își desfașoară activitatea în domeniul discriminării. 

Nu este vorba aici despre vreo bucurie prostească, de genul ”să moară și capra vecinului”, pentru că nu suntem adepții talibanismului în presă, așa că nu suntem de acord cu niciuna dintre părți. Nu cu modul de expunere publică a unei situații. Nu poți urla bezmetic pe post să fie suspendat procurorul Onea, până va fi finalizată cercetarea, dacă nu urli la fel de bezmetic și în cazul consilierului primului ministru, Darius Vâlcov. În cazul ăsta ești doar un biet partizan și nu adeptul unui principiu. 

La fel și în cazul CNA-ului. Este foarte bine că l-au amendat pe Rareș Bogdan pentru repetatele derapaje verbale, dar par destul de îngăduitori cu celelalte posturi. Exemplu: A3 ”Să o pupați în... pe Kovesi.”

O anchetă serioasă la cele două instituții ar putea clarifica reacțiile disproporționate și evidenta judecată cu dublă-masură, echivalentă abuzului în serviciu. 

Indiferent de care parte a baricadei s-ar poziționa televiziunile, nimeni nu este de judecat pentru poziția adoptată, atât timp cât o prezintă civilizat, cu argumente, cu probe, nu cu jigniri. Dreptul la opinie nu poate fi îngrădit și nici nu trebuie. Gândiți-vă doar la efecte: inspirați de violența verbală de la tv, oamenii au ajuns să se urască și să se jignească pe internet, într-un mod greu de imaginat și acceptat. Credeți că mai este mult până când violența se va transfera și în stradă?

Poți înțelege frustrările oamenilor, acumulate în atâția ani de umilință din sfera politică, însă ar fi păcat să ajungem la fel de murdari ca cei pe care suntem supărați. Dacă vom contiuna așa, tot ceea ce se va obține va fi schimbarea pavianului cu babuinul. Și nu la aspectul fizic mă refer...


Auto-moto
  • Joi, 14 Iunie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

CNAIR: Posibile probleme la plata rovinietei prin sms

În data de 15.06.2018, în intervalul orar 07:00 - 09:00  este posibil ca emiterea rovinietelor și a peajelor prin intermediul SMS să fie îngreunată/întreruptă ca urmare a unor lucrări de mentenanță la...