fullscreen-capture-2152018-100450.bmp_tb730.jpg

Chiar și cei dezinteresați de politică, justiție sau orice altceva care le influențează prezentul și viitorul, au auzit despre scandalul ultimelor zile. Oameni care nu emiteau păreri încep să aibă ceva de spus. Dar cum se formează aceste opinii?

Au trecut 28 de ani de umilințe, de deziluzii, de frustrări acumulate pe fondul sfidării omului de rând. Cloaca politică a împins la limita acceptabilului un sistem bolnav. Acum, parcă se mișcă ceva, parcă simt oamenii că a venit și momentul lor să se elibereze, să se răzbune, să vorbească. Au tot dreptul și merită să fie ascultați.

Există însă câteva aspecte la care merită să ne gândim cu seriozitate. Putem emite păreri, putem analiza și judeca, dacă nu ne-am informat în prealabil? Sau mai grav, dacă ne-am informat doar dintr-o direcție? Evident că putem, dar la ce ne folosește? Desigur, percepția despre clanurile politico-mafiote este una reală. E rău, se minte, se fură, se umilește. Experiențele personale ale românului de rând sunt suficiente mărturii și argumente pentru a emite păreri. Cum singur nu a putut să își facă dreptate, și-a pus speranța în instituțiile de forță. Refularea și-a găsit supapa perfectă, iar românul se simte răzbunat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ce se află însă în spatele poveștilor din ultimele zile? Să fie oare o bătălie a clanurilor? Nu te poți întreba cum ani de zile nimeni nu a mișcat un deget, deși, ca și astăzi, se știa ce nenorociri se întâmplă. Existau și atunci instituții de forță. Erau conduse de oameni puși de politicieni, tocmai pentru a le asigura protecția. Ați auzit să răspundă cineva? Liniștiți-vă, nici nu veți avea ocazia! 

Bine că totuși se întâmplă acum. Este război și este unul sângeros. Ca la război, victime vor fi în ambele tabere, însă întrebați-vă ce va fi la final. Va fi România condusă de ”îngerași albi și bucălați”, sau de oameni în uniformă? 

Între timp românii se înjură copios. Nu este normal să ”îți iei lumină” doar dintr-o singură parte și să nu ai curiozitatea să asculți și ce are de spus și tabăra adversă. Printre milioanele de minciuni și manipulări se scapă și câteva adevăruri. Ele compun o realitate pe care niciuna dintre tabere nu o vrea întreagă. Gândiți! Folosiți-vă creierul și formați-vă opinii după ce vă informați. Decantați balastul și vedeți ce rămâne. Puneți-vă permanent întrebări și nu luați drept far călăuzitor un partid sau o instituție și sloganurile cu care defilează. Și în partide, la fel ca în instituții, lucrează oameni, Și unii și alții sunt la fel de supuși greșelilor. Priviți înapoi, în istorie, și urmăriți cu atenție fascinația poporului german în fața delirantelor discursuri ale lui Hitler, ale temelor abordate. Mulți s-au întrebat cum de a reușit să fascineze și să hipnotizeze o națiune inteligentă, pe care a trecut-o prin băi de sânge. Foarte simplu... le-a spus ce voiau să audă, le-a hrănit orgoliul și le-a pansat aparent răni vechi de sute de ani. Unde au ajuns? Au umplut cimitirele și gropile comune. Este adevărat că mai apoi, cu ajutor extern dar mai ales cu disciplină și muncă sunt acum acolo unde noi nici nu îndrăznim să visăm.

Nu le permiteți altora să gândească pentru voi! Ideile lor au în spate interese care nu au nicio legătură cu aspirațiile românului de rând. Să ai rezerve față de spusele ”deontologilor” de la televiziuni nu înseamnă că ești împotiva uneia dintre tabere. Înseamnă că ești suficient de inteligent și ai capacitatea să gândești, să discerni.

Și nu-l urî pe cel de lângă tine. Ei, indiferent de tabără, tocmai asta vor. Tu nu ai nevoie de un stat al politicienilor infractori, dar în aceeși măsură nu ai nevoie de un stat polițienesc, un stat paralel. Dacă echilibrul din societate se va pierde, tu vei avea de suferit.

Există instituții care sunt plătite și obligate să decidă cât de vinovată este familia Cosma sau oricare alt politician, la fel cum trebuie să decidă, pe cale legală, dacă și cât de vinovați ar putea fi Negulescu sau Kovesi. Vom afla foarte curând. Dacă nu vom afla nici măcar acum...va fi cu adevărat grav.

Până atunci însă, nu putem fi de acord cu ceea ce oferă televiziunile radicalizate, pro sau contra DNA, pro sau contra PSD.

1. Exemplul Mihai Gâdea (via Pagina de media):  

Limbaj de moderator. „Să vă explic așa, de la om la om”, îi spune Gâdea lui Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL, invitat în emisiunea Sinteza zilei. Se întâmpla miercuri seara, aproape de ora 23.00. În studio, erau Ionel Dancă, din partea PNL, Andreea Cosma, de la PSD, Șerban Nicolae, și el PSD, avocatul Pavel Abraham și Mugur Ciuvică. 

Se discuta despre acuzațiile la adresa procurorilor din DNA.  Toată lumea vorbea peste toată lumea, în încercarea de a-l convinge pe Ionel Dancă că „nu înțelege nimic”.

Gâdea se ridică și se apropie, parcă a intimidare, de Dancă, aflat pe un scaun în studio, și începe să-i facă semn cu arătătotul, ca la școală. „Nu e vorba despre oameni, e vorba de magistrați. Înțelegeți? Magistrații fac asta. Dumneavoastră înțelegeți treaba asta?”

Ionel Dancă: „Domnul Gâdea, dacă sunt cazuri de erori judiciare, de ce cereți pentru un polițist pedofil să plece un ministru de interne? De ce? (...) Așa faceți și acum. De ce să plece șeful unei instituții pentru un „portocală” inventează probe?”

Publicitate

Miha Gâdea, vizibil enervat: „Să nu plece. Pupați-o în c*r pe Kovesi...Pupați-o, domnule, în c*r pe Kovesi”, după care i-a întors spatele.

Ionel Dancă: „Domnule Gâdea, mi-e teamă pe cine ar pune PSD în locul lui Kovesi.”

2. Exemplul Rareș Bogdan (aceeași sursă... Pagina de media) : 

CONTEXT. Cum s-a derulat emisiunea Jocuri de putere din 28 septembrie (după ce CNA a amendat postul):  

Pe post au rulat titluri pe burtieră precum „CNA ne cere să uităm istoria. Nu vom face asta!”, „Citiți istoria, nătărăilor! Vă mai spuneți români?”, „Slugile lui Dragnea, amendă maximă pentru Realitatea”, „CNA, joc îndreptat împotriva României”, „Ticăloșia din CNA vrea să îngroape România liberă”.

Nu au lipsit jignirile la adresa membrilor CNA, mai ales din partea lui Oreste:

Despre Radu Călin Cristea: "o conservă comunistoidă exportată la Europa Liberă."

Despre Radu Herjeu: "îl cunosc de la Antena 1. El traversa atunci tragicomedia lui Onan"; "s-a plictisit de atâta Onan - și nu era Onan 2 - și după aceea a început să se ungă cu Ben Gay."

Sunt doar două exemple, câte unul din fiecare tabără. Ar putea fi zeci, sute, dar concluzia rămâne aceeași: nu îi lăsați pe alții să gândească pentru voi. Niciunul nu este deținătorul adevărului absolut.

 


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.