lucian-sova.jpg

Puterea ia mințile. Puterea deformează, schimonosește. Puterea transformă oamenii în creaturi hidoase. Dă-i putere unui individ și vei afla cum este cu adevărat.

De la milogul de politician care îți cerșește votul în campanie, la vita care te sfidează pe banii tăi, este fix distanța dintre două mandate. O dată, la patru ani, timp de o lună, vita își pune masca de om și se milogește să îl votezi, pentru că va avea grijă de soarta ta.

Odată votată, vita își scoate masca, iar zâmbetul se transformă în rânjet hidos. O metamorfoză instantă se produce chiar în clipa anunțării rezultatului alegerilor. Utilitatea ta, cetățeanule, devine nulă. Nu mai ești cel al cărui vot contează, cel mai important om din Univers, ci ești acel contribuabil exploatat și violat, care are obligația să susțină traiul regesc al vitei.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Tot ceea ce ai voie să faci este să tragi ”ca vita”, să scoți maximum de profit, apoi să îți plătești taxele și impozitele. Să nu cumva să îndrăznești să întrebi despre cum sunt cheltuiți banii tăi, pentru că ești luat imediat la mișto.

Jurnaliștii au avut impertinența să îl întrebe pe actualul ministru al transporturilor, Lucian Șova, despre termenele de finalizare ale unor obiective de interes public. Cum or fi îndrăznit, să aibă tupeul, să întrebe când se va putea circula pe noile autostrăzi promise și pe șoselele de centură lărgite? Răspunsul ministrului Șova a fost unul precis și de bun simț: ”Se va circula pe ele, când vor fi gata!” 

Păi... gata! Nu prea mai este nimic de spus. Ne-am făcut datoria, am votat, s-a instalat omul pe scaun și acum ne scuipă fix între ochi. Chiar dacă formularea ”sună rău”, lipsită de eleganță, este fix sentimentul pe care îl simți atunci când, după ce i-ai dat bani unui cerșetor, acesta te scuipă în față și te ia la mișto. 

Să nu credeți că se termină aici. Istoria a demonstrat că persiflarea este doar prima manifestare a impochimenelor. Următoarea etapă este pumnul în gură; inițial la figurat, apoi la propriu.

163587_1.jpg

 

 

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.