151534_1.jpg

Să încercăm împreună să aflam cam ce puteți să pățiți, dacă vorbiți cu presa, în general dacă aveți curajul să luați atitudine.

Pornim de la cazul celor două femei de serviciu, de la o grădiniță din Gorj. Acestea  s-au plâns jurnaliştilor că ar putea rămâne fără salarii din cauza modificărilor fiscal. La puțin timp au fost chemate de superiori pentru a da explicaţii. Femeile au fost puse să relateze, în scris, în fața şefului lor, de ce au apărut la televizor.

Cele două femei muncesc câte două, respectiv patru ore, în fiecare zi, la o grădiniţă şi la o şcoală din localitatea Roşia de Amaradia. La începutul acestei săptămâni, au fost anunţate de simulările contabilului. Dacă pentru una dintre ele salariul urma să fie înjumătăţit, cealaltă ar fi trebuit să vină cu bani de acasă pentru a acoperi dările către stat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Superiorii lor nu au fost, însă, deloc încântaţi să vadă că situaţia lor a ajuns subiect în presă. O echipă a postului digi24 a stat din nou de vorbă cu una dintre ele.

- Mi s-a pus întrebarea: Ce m-a întrebat presa? Eu am răspuns exact ce m-aţi întrebat, a povestit reporterului Digi24 Daniela Zăvelcă, îngrijitoare.
- V-au pus să explicaţi totul în scris?
- Da. Am scris tot. Că m-au sunat de la presă, că aţi venit dumneavoastră...

Cea de-a doua îngrijitoare nu a mai avut curaj să vorbească în faţa camerei. Nici în biroul directoarei nu şi-a putut stăpâni emoţiile.

- A zis: Loredano, trebuie să dai o declaraţie. Şi eu eram acolo cu soţia şi am întrebat ce declaraţie să dea. „Păi de ce a ieşit la televiziuni?”, a povestit Dorel Cotigă, soțul îngrijitoarei
- Mai dă soţia vreun interviu după ce s-a întâmplat?
- Păi de frică? Cum? Iese afară?

„Nu e normal, având în vedere că şi-au manifestat un drept. A fost un mod de a protesta faţă de greşeala care s-a stipulat în lege”, recunoaște Liviu Cotojman, primarul localității Roșia de Amaradia.

Un prim aspect care merită menționat este acela al dreptului constitutional, al fiecărui cetățean, la liberă exprimare. Nimeni nu vă poate, nu ne poate, lua acest drept. Și nici explicații nu trebuie să dați în fața superiorilor. Singurele explicații ar putea fi date în fața unor organe de cercetare sau în fața instanțelor, doar în cazul în care ceea ce afirmăm nu este conform cu realitatea, sau lezează drepturile altor persoane. Nu era cazul aici…

Să stai de vorbă cu presa nu este o infracțiune. Presa nu este organ de control, de cercetare penală, de represiune. Este însă cea mai eficientă supapă pentru ceea ce mulți doresc să țină ascuns sub preș. Atunci când autoritățile sunt fie inerte, fie mult prea greoaie, oamenii își spun oful prin intermediul presei. Știm că multora nu le convine și ar face orice pentru a-i intimida pe cei care ni se adresează. Cu siguranță, dacă eram în locul jurnaliștilor gorjeni, sau ai celor de la televiziunile naționale care au abordat subiectul, aș fi mediatizat intens, pentru o bună perioadă de timp, figurile celor din conducerea școlii, cei care și-au permis să le cheme pe cele două angajate, pentru a da explicații, în scris. Directoarea școlii nu a fost încă demisă și nici o anchetă serioasă nu pare să se fi demarat. Dacă presiunea presei va scădea, cazul riscă să fie dat uitării. Dacă vor exista și consecințe pentru cei care au comis acest abuz și au încălcat un drept constituțional, atunci mulți se vor gândi serios inainte de a repeta figura.

Ce li se poate întâmpla celor două care au avut curajul să-și expună public problema, asumându-și dezvăluirea identității? Absolut… nimic! Dacă cineva ar îndrăzni să le persecute, și-ar asuma un scandal public de toată frumusețea. Iar cei de teapa celor din poveste tocmai asta nu vor.

Cele mai multe ponturi ne vin de la cei care ne citesc. Fie că doresc să-și păstreze anonimatul, fie că nu, cele mai multe dintre relatările lor se dovedesc a avea un fundament real, transformându-se în subiecte de presă. Și, repet, niciunul dintre cei care au relatat pățaniile din această țară minunată, nu a avut de suferit. Cei vizați, da…


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.