7443990-mediafax-foto-remus-badea.jpg

Mult discutata ”revoluție fiscală” avea nevoie de primii fluturași de salarii, pentru a confirma ceea ce era oricum evident. Că s-a mințit cu nerușinare, știm. De ce s-a mințit, știm. Cum ne vom descurca cu efectele?

Nu există apariție publică a vectorilor de imagine ai PSD, în care să nu auziți despre programul lor de guvernare. Cu el au câștigat alegerile. Nu știu cât au priceput cei care i-au votat, dar creșterile salariale de 50% sunau al naibii de bine pentru ei. Ce să le explici că nu sunt sustenabile, pentru că te și alegeai cu o rafală de înjurături și etichetări.

Nu părerea lor contează, ci cum suportâm consecințele. Votul se dă individual, prostiile se fac individual sau pe grupuri de interese, dar factura vine pe colectiv.   

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pentru cei care încă nu au înțeles, înainte de a mai trage o rafală de Dumnezei și organe, haideți să o luăm băbește, cu materialul clientului:

  1. Creșterea salariului minim pe economie. Am trecut deja de 1 ianuarie 2018 și nu vă rămâne decât să comparați netul actual – 1100 lei, cu cifrele din tabel. Dacă-i întrebi, îi vor spune că a crescut salariul minim. A crescut brutul, însă cifrele prezentate fac referire exclusive la net. Nea Georgică ajunge acasă cu aceiași bani. (foto1)
  2. Creșterea cu 80% a salariilor din învățământ. (foto 2). Nu, nu este o glumă nesărată. Termenul era 1 ianuarie 2018. Verificați la cei din învățământ. Noi am făcut-o…
  3. 56% creștere a tuturor salariilor din mediul public. Dacă ”tuturor” înseamnă angajații din primării și consilii județene, atunci e clar că avem lacune serioase și trebuie să mai punem mâna pe DEX.
  4. În foto 3  aveți deosebita onoare și plăcere să verificați situația modificării tva. Termenul, același 1 ianuarie 2018, a expirat. Rezultatul: nimic nu s-a schimbat.
  5. Sunt multe altele cu care oamenii au fost mințiți, vânzându-și votul pentru un trai mai bun. Am putea să amintim doar eliminarea accizei pe carburanți, pentru ca mai apoi să fie reintrodusă. Eliminarea taxei auto, pentru ca acum să se caute cu frenezie o soluție de spoliere a tuturor românilor.
Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

Având în vedere toate acestea, să revenim asupra subiectului – Olguța Vasilescu, cea care declara:  „Oamenii nu au de ce să fie îngrijoraţi, în sensul că noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă, deci dacă vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului care doreşte să ia din banii angajatului care i se cuvin lui, dar angajatorul anul viitor va avea aceeaşi cheltuială salarială pe care o are şi anul acesta, deci niciun motiv ca să umble la netul salariatului. Iar prin deducerile pe care le-am făcut, prin impozitele pe care le-am scăzut, ne-am asigurat că netul nu doar că nu scade, dimpotrivă creşte. E adevărat, creşterea este foarte mică”, susținea Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, în noiembrie 2017.

Și iată că a venit momentul adevărului – primele salarii pe 2018. Nu discutăm despre majorările promise, oamenii ajungând să se bucure dacă măcar netul este același cu cel din decembrie 2017. Palidă consolare. În ciuda avertismentelor din media, din rândul sindicatelor, din al economiștilor, Olguța a susținut până în ultima clipă că nu vor fi efecte negative. Minciună premeditată cu cinism sau incompetență? Probabil un mix al celor două. Neavând încotro, pe 6.02, Olguța iese în conferință de presă și declară: „Întrucât în sectorul bugetar sunt angajați part-time pe ocupații cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori etc., s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă vreunul dintre acești angajați poate fi încadrat la excepțiile din OUG 79/2017. De asemenea, în proxima ședință de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiții, va fi emisă o ordonanță de urgență. Putem considera acest capitol în curs de rezolvare. 
Angajații part-time, în marea lor majoritate, după cum s-a observat în ultimele luni, lucrau 8 ore dar erau pontați 2 sau 4 ore, ceea ce le afecta cuantumul drepturilor la pensie.
În ceea ce privește grefierii, la momentul dezbaterii legii salarizării, au avut reprezentanți care au participat la dezbaterile parlamentare și au putut să își susțină punctul de vedere. Grila din Legea 153/2017 pentru grefieri s-a elaborat având la bază datele transmise de Ministerul Justiției, în data de 22 februarie 2017, în format electronic. În plus, trei reprezentați ai CSM au participat la elaborarea legii salarizării înainte de apariția ei, pe partea de salarizare a capitolului Justiție. Creșterile care se înregistrează pe legea salarizării pentru grefieri, până în anul 2022, față de salariile actuale transmise de MJ, sunt cuprinse între 23% și 99%. Întrucât salariile grefierilor, cu tot cu creșteri, nu depășeau grila stabilită în 2022, rezultă că nu ar trebui să înregistreze nicio pierdere.
Nici transferul contribuțiilor nu afectează salariile grefierilor deoarece sunt între bugetarii care au o majorare de 25%, de la 1 ianuarie a.c., adică acoperitoare pentru procentul de 22,5%.”

În sectorul privat, Dumnezeu cu mila. Noroc că foarte mulți angajatori și-au asumat diferențele. Pentru ei asta va însemna fie echilibristică pentru supravețuire în fața falimentului, fie găsirea unor noi variante de evaziune, fie gâtuirea unor planuri de investiții, cele care ar fi generat prifitul necesar pentru creșterea reală și sănătoasă a salariilor angajaților.

Repet, de la majorările de peste 50%, am ajuns să vorbim maxim de o menținere a veniturilor nete. Nu vi se pare că discuția a fost deturnată complet? Avertismentele specialiștilor au devenit realitate. Olguța a admis că urmează o serie de ordonanțe care să modifice efectele minciunilor. Apariția ordonanțelor reprezintă practic deturnarea sensului unei legi, cancerul acelui act normativ, ceea ce în România s-a întâmplat frecvent.

Ce a reușit până acum gurenarea PSD-ALDE? În primul rând scindarea societății. Privați versus bugetari, pensionari versus forța de muncă activă, bugetari din administrație versus bugetari din afara ei.  Oamenii au ajuns să se urască, atenție!!!, în funcție de cum le-au scăzut sau nu salariile. E maxim posibil din ce poți obține de la un popor. L-au dezbinat, iar acum este ireal de ușor de condus… spre prăpastie.

Toți ne dorim ca veniturile să crească, să putem avea un trai decent în propria țară, să nu fim nevoiți să mai plecăm de aici sau să îi așteptăm doar de sărbători pe cei dragi. În ultimă instanță nu ne interesează ce partid este la putere, atât timp cât nu suntem mințiți, sfidați, umiliți, pe banii noștri.

Nu poți să vorbești despre creștere economică record, dar să împrumuți miliarde de euro, pentru a compensa deficitul bugetar. Creșterile de venituri trebuie să vină exclusiv din plusul balanței venituri-cheltuieli și nu din împrumuturi sau introducerea de noi biruri la puținii care mai produc ceva în țara asta. Îmi vine greu să cred că cei cu mai puțină pregătire nu înțeleg cum funcționează acest mecanism. Dacă mai au dubii, povestea este așa: Nea Costel are o familie. Sunt 3 persoane: el, soția și copilul. Creșterile promise de PSD sunt doar în varianta brută, pentru că el vine acasă cu același net. Asta în cazul fericit în care nu a pierdut ceva. Nea Costel este conștient că beznina, utilitățile și alimentele s-au scumpit. Și dacă nu e conștient, oricum îi vine nota de plată. Nu poate produce mai mult, deși ar vrea să își permită și el un trai mai bun. Dacă simte nevoia unor cheltuieli suplimentare, pentru un minim de confort, va lua un împrumut. De aici începe distracția. Aparent are cu ce, dar urmează să restituie cu dobândă. Va fi mai bine pentru el? A făcut exact ce fac guvernații: cheltuind mai mult decât și-a permis, a fost nevoit să se împrumute. Răspunsul îl găsiți în actualul nivel de trai.   

Asta se întâmplă când majoritatea de la putere guvernează doar pentru o minoritate care să-i asigure votul. Și pentru toate acestea, nu PSD-ul este de vină, ci opoziția aschilambică, acea caricatură politică, incapabilă să se opună felului în care această țară este violată. Olguța mincinoasa nu este altceva decât produsul lipsei de reacție a societății, prin vocea unei opoziții puternice. Și când te gândești că Iohannis este zilele acestea în Tenerife, iar Oban se dă în gărgărițe…

p1.png

promisiuni-psd.jpg

p3.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Politic
  • Duminică, 09 Decembrie 2018
  • De Andra Vlad

Cătălina Bozianu, președintele PMP Prahova: ”Noi, femeile, avem și mai multă răbdare, și mai multă pricepere, și mai multă putere de muncă „la firul ierbii”, acolo unde încrederea oamenilor se câștigă cu eforturi mai mari”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul Cătălina Bozianu a evidențiat rolul pe care femeile din organizația PMP îl au în viața de partid. ”Noi, popularii prahoveni, am avut, astăzi (n.r. -...

Politic
  • Vineri, 07 Decembrie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

Ponta este la un pas să îi dea decisiva lui Dragnea

Atât de jalnică este opoziția din Parlamentul României, încât opoziție cu adevărat mai este făcută doar de actuali și foști psd-iști. Dacă speranțele opoziției vin de la Victor Ponta, ceva nu este...