protestatara-stransa-de-gat.jpg

Violența naște violență. Fie fizică, fie verbală, violența nu aduce nimic bun. Din păcate, aproape că nu mai există zi fără cel puțin o știre despre agresiuni comise asupra unor autorități. Cum s-a ajuns aici?

În primul rând este o problemă de educație. Dacă asta am văzut acasă, dacă așa am înțeles de mici că se rezolvă problemele, atunci avem mai șanse să ne comportăm întocmai. Ne vom manifesta violent, de pe băncile școlii și până când vom ajunge activi social.

Am ajuns să ne urâm doar pentru că nu gândim la fel, pentru că avem opțiuni politice diferite, pentru că unii au și alții nu, pentru că,  lipsiți de educație, suntem extrem de ușor de manipulat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Situația a început să își arate adevăratele cote ale gravității, mai ales în ultima perioadă, când polițiștii au început să fie uciși în plină stradă, agresați pentru că numeric sunt mai mereu depășiți și pentru că Stautul polițiștilor nu prea îi ajută. Cu șefi puși politic, nu de puține ori implicați în mega-scandaluri de corupție, polițiștii au intrat într-o gravă criză de autoritate. Ceea ce li se întâmplă acum, este doar începutul, dacă legislația nu este îmbunătățită rapid.

Tot victime ale agresiunilor au devenit și cadrele didactice. Să blochezi ușa clasei, să umilești și să lovești o profesoară, este de o gravitate deosebită. Și câte astfel de cazuri nu sunt raportate. De la astfel de manifestări și până la crime, distanța nu este foarte mare. Cei care aveți bunul obicei să fiți la curent cu fluxul de știri reale, ați putut observa înmulțirea acestor incidente cutremurătoare.

Rezolvarea problemei nu se face de pe o zi pe alta. Identificarea cauzelor reprezintă primul pas spre schimbarea regulilor, a oamenilor care ar trebui să inițieze aceste schimbări, dar nu o fac.

”Peștele de la cap se strică, dar se curăță de la coadă”. Cum să ai pretenția ca omul de rând să se comporte civilizat, când comunitatea a ajuns să fie condusă de un sistem mafiot, bazat pe intimidarea cu interlopi, cu declarații de mahala sau golănești. Lăsați patimile politice deoparte și încercați să priviți cu obiectivitate către cei care ”ne conduc”. Ce vă inspiră un personaj de teapa lui Codrin Ștefănescu, însoțit de cefe late, la Înalta Curte de Casație și Justiție? Ce vă inspiră un personaj ca Mirel Palada, care își ia la bătaie, un coleg de pe scena politică, într-un studio de televiziune? Ce vă inspiră un personaj, ca deputatul Cătălin Rădulescu, cunoscut ca deputatul mitralieră, care amenință demonstranții că iese cu mitaliera la ei? Cum să lași Ministerul Educației pe mâna unui individ cu grave probleme de limba română, dar mai ales de raționament? Ce vor înțelege copiii din asta? Foarte simplu: că orice imbecil poate să acceadă în cele mai ”înalte” sfere ale societății, atât timp cât, indiferent de cât de prost și needucat ar fi, dacă se înregimentează unde trebuie, ajunge unde vrea.

Ce fel de reacții vă provoacă asemnea personaje? Lista poate continua cu baronii locali, cei care își guvernează județele cu ajutorul lumii interlope. Și nu doar un partid procedează așa. Să nu uităm de ipochimenul Cristian Boureanu…, să nu uităm de deputatul ”bideu” Marinescu, de deputata ”ciocu mic, acum suntem noi la putere”, de Dan Diaconescu, de Ioan Rus de la Cluj, pentru care cei care plecau la muncă în trăinătate, lăsau în urmă ”copii vagabonzi și neveste curve”. Am zeci, poate chiar sute de astfel de exemple. Am reprodus doar câteva, la întâmplare. Esența lor este aceeași. 

Ce vă inspiră un personaj de teapa Gabrielei Firea, care nu găsește un alt loc pentru amplasarea bâlciului de Crăciun, decât în locul în care se manifestă niște cetățeni. Evident, nu este locul lor, este domeniu public și trebuie tratat ca atare. Nu poate fi monopolizat de către nimeni, dar nici nu este cazul ca oamenii să fie șicanați, să fie întărâtați. Au dovedit că sunt civilizați, că nu sunt violenți, că nu distrug. Își exprimă nemulțumirile și apoi se duc la treburile lor. De ce să nu-I lași să se manifeste? De ce să îi întărâți? Este dreptul lor, iar strategia de a-i scoate fizic din acel perimetru, nu denotă altceva decât prostie. Dar ce așteptări să ai de la niște guvernanți sfertodocți? Ar fi bine să-și amintească că atunci când au răsturnat guvernarea Boc, erau cei mai înfocați susținători ai protestelor de stradă. Ca și acum, și atunci nemulțumirile oamenilor erau deplin justificate. Ca politician, când îți convine ești cel mai mare susținător, când nu ești ipocrit și recurgi la tot felul de tertipuri pentru a-i descuraja, blama și bloca. Infiltrând agitatori și provovatori, punând jandarmii să tragă o femeie de păr, să calce oamenii în picioare, nu faci altceva decât să-ți atragi antipatia maselor. Totodată, pe angajații MAI îi discreditezi, subminându-le astfel autoritatea.

Promotori ai violenței și golăniei sunt cei care conduc așa-zisele televiziuni de știri. Sub pretextul unei informări corecte, deși este evident că balanța se înclină către o tabără sau alta. Doar naivii pot crede că unii sunt de partea binelui, iar ceilați de a răului. Fără excepție, sunt la fel de vinovați, atât timp cât promovezi exact ceea ce le reproșezi celorlați: instigarea la ură și violență. Jumătățile de adevăr, chiar dacă ambalate în poleiala adevărului absolut, sunt de fapt esența minciunii, a manipulării, a răului făcut împotriva unei Românii pe care au scindat-o, în funcție de interese.

În consecință, stilul golănesc cu care este condusă România, nu are cum să nu producă efecte până la cel mai de jos nivel al societății. Puterea exemplului funcționează perfect în astfel de circumstanțe, toate întorcându-se chiar împotriva celor care generează violența.   

Am ajuns să ne înjurăm, să ne agresăm, să ne urâm pentru cine? Pentru niște golani cărora, vremelnic, le-am permis să ne conducă… Noi am greșit, noi sutem obligați să o dregem.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

h-p-970x250.png