l_3849.jpg

Românii au o expresie mioritică: ”așa a vrut Dumnezeu”. La Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, funcționarii se cred Dumnezeu pe pământ și invocă tot felul de motive pentru a nu elibera formularul E 112. Documentul este necesar pentru operațiile în străinătate ale unor copiii, unii nou-născuți, cu grave probleme de sănătate. În unele cazuri, doar obligați de instanță funcționarii au semnat documentul care a salvat viața unor bebeluși neoperabili în România, țara asta în care mori cu zile.

Ieri, observatorulph.ro a publicat articolul ”Fătul nu are CNP pentru a fi operat în străinătate!” Instanța a obligat CAS Prahova să salveze un copil de la moarte care a generat numeroase discuții privind birocrația din instituția care gestionează cel mai mare buget din județ.

În luna august, ploieșteanca Ioana Tudor a ajuns până pe holurile Tribunalului Prahova pentru a obliga funcționarii CAS Prahova să elibereze celebrul formular E 112 în baza căruia a putut să-și opereze copilul cu o malformație a inimii în Germania. În România, așa cum rezultă din documentele medicale emise de specialiștii spitalelor Maria Curie din București, respectiv din Târgu Mureș, bebelușul nu avea nicio șansă de supraviețuire.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ei bine, acesta nu este singurul caz al părinților disperați de atitudinea funcționarilor CAS Prahova, care au refuzat eliberarea formularului respectiv. În anul 2012, și soții Chirilă au câștigat în instanță dreptul la viață al copilului. Băiețelul lor, diagnosticat cu o malformație la inimă, asemenea fetiței Ioanei Tudor, s-a născut și a fost operat tot în Germania. Tatăl copilului, Cătălin Chirlă, a povestit atunci pentru evz.ro coșmarul prin care a trecut să-și salveze de la moarte bebelușul.

Povestea cu final fericit, pe scurt, trasă la indigo cu cea publicată ieri de observatorulph.ro, conform sursei citate:

O ecografie din trimestrul II de sarcină avea să fie o lovitură îngrozitoare pentru tânărul cuplu. Pruncul care urma să se nască avea o afecţiune la inimă care risca să-l omoare la naştere.

 „Medicul radiolog Rodica Chiţescu ne-a spus ce putem face. Ea ne-a confirmat pentru a treia oară diagnosticul fătului şi cea care ne-a pus în legătură cu o mamă care trecuse prin aceleaşi probleme cu un an înainte. Mămica aceasta ne-a călăuzit paşii ce urma să-i facem până la plecarea în Germania”. CAS Prahova, refuz categoric din motive aberanteIntenţia cuplului de a pleca în Germania s-a izbit de refuzul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova. Motivele sunt halucinante.

„Relaţia cu CAS Prahova a început prost chiar din momentul în care ne-am dus să întrebăm ce acte trebuie să conţină dosarul pentru eliberarea formularului E112 pentru copil. Primul lucru pe care ni l-a spus doamna Laura Popescu (directoarea instituţiei) a fost „noi nu eliberăm acest formular pentru naştere, la noi nu s-a dat şi nu se va da acest formular pentru copil. Pentru operaţia lui se va da, dar numai după ce se va naşte şi va fi asigurat cu CNP”. Nici măcar nu ştiau despre ce este vorba şi au spus nu din start. Noi am vrut să întrebăm înainte să depunem dosarul cu toate că ştiam exact ce trebuia să conţină acesta de la celelalte mămici din alte oraşe cu care luasem legătura”.

Dreptul de a trăi al lui Cristi, contestat la tribunal

Soţii Chirilă au depus totuşi dosarul cu credinţa că nu erau primii şi nici singurii care ceruseră acest formular. Răspunsul Casei a întrecut  însă orice fel de închipuire. „Am considerat că legea este aceeaşi pentru toţi. Dar nu a fost să fie aşa. În loc să primim acest formular E112, cei de la Casă ne-au refuzat după cinci zile. În refuzul lor au spus că mama nu avea risc la naştere şi nu îndeplinea cele două condiţii de eliberare a acestui formular. Iar copilul nu era asigurat încă şi eu ca părinte nu pot cere ceva pentru cineva care nu există încă”.

Pentru că timpul trecea şi situaţia devenea disperată pentru cei doi, Fundaţia „Salvează vieţi” le-a recomandat să ia legătura cu Valentin Achimoiu, un avocat din Bucureşti care i-a reprezentat pro bono în instanţă. Procesul a fost câştigat în primă instanţă, mama a plecat să nască în Germania, dar Casa a făcut recurs. Următorul termen de judecată este în aprilie la Curtea de Apel Ploieşti.  „Este dreptul nostru să ne salvăm copiii”

Modul în care s-au comportat angajaţii de la Casă i-a determinat pe soţii Chirilă să continue lupta cu un sistem de sănătate strâmb. Ce sfaturi ar da părinţilor care trec prin aceeaşi experienţă? „Sunt multe, însă depind de la caz la caz. În cazul nostru fiind ceva care ţinea de viaţa copilului ne-am spus că trebuie să continuăm lupta, să nu ne lăsăm pradă intimidărilor pentru că este dreptul nostru să ne salvăm copiii”.

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.