6638032-mediafax-foto-mihai-dascalescu.jpg

O viață pe scenă și pe ecran. Roluri memorabile, replici memorabile, o viață demnă trăită pentru români. Victor Rebengiuc este unul dintre ultimii titani ai teatrului și filmului din România. La o zi după ce a fost insultat, președintele României l-a decorat.

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933. De 60 de ani joacă pe aceeași scenă, cea a teatrului Bulandra din București. Printre filmele în care a jucat și care vor purta amprenta marelui actor sunt: Moromeții, De ce trag clopotele Mitică, Pădurea spânzuraților, Balanța, Castelul condamnaților, Tănase Scatiu și multe altete, la fel de valoroase. 

Imediat după evenimentele din decembrie 1989, a apărut în direct la TVR, cu un sul de hârtie igienică în mână. Îi invita, astfel, pe anumiți prezentatori TV, care jucaseră un rol activ în regimul comunist, să se șteargă la gură înainte de a vorbi despre democrație. Victor Rebengiuc a fost și este o persoană activă social, neezitând să sancționeze public derapajele dintr-o societate aflată permanent în derivă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Marele maestru este căsătorit cu nu mai puțin celebra actriță Mariana Mihuț, aceasta fiindu-i parteneră atât în viața privată, cât și pe scena teatrului Bulandra.

Victor Rebengiuc a fost decorat cu Ordinul Steaua României în rang de Cavaler de către preşedintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc, miercuri, de la 16.00, la Palatul Cotroceni.

Recunoașterea vine la o zi după ce, marele actor, a fost ținta unui atac josnic, din partea fostului primar PSD, din Năvodari. „De murit o sa mori spurcat de ce limbi în c*r dai la Sistem”, a comentat Nicolae Matei o știre despre declarațiile lui Rebengiuc, potrivit Tomis News. 

Prezent la un eveniment cultural, Victor Rebengiuc afirmase: „Vă mulțumesc că ați venit aici, nu știu ce așteptați de la mine, pentru că îndemânarea mea nu este în a vorbi în public și de a exprima fel de fel de idei, ci sunt obișnuit să joc pe scenă, acolo mă pricep cât de cât, și în fața aparatului de filmat. Nenorocirea este că sunt destul de bătrân și, de la o vârstă destul de fragedă, de pe la 13 ani, trăiesc în comunism… Și nu-mi place asta. Nu m-am împăcat cu comunismul. A existat o scurtă perioadă, de încercare de a uita comunismul și de a trece la lucruri mai plăcute, dar văd că în ultima vreme, se insistă să ne întoarcem din nou în perioada comunistă. Lucrul ăsta mă enervează și nu cred că merităm așa ceva. Toată conducerea țării e formată din niște semidocți, niște oameni fără pregătire, care, pentru noi cei care mai citim o carte și mai știm ce se întâmplă în lume, nu sunt buni. Asta mă enervează cel mai mult: comunismul și PSD-ul”, spune în stilul caracteristic marele actor. 

* Având în vedere anvergura marelui actor și înalta recunoaștere oficială, de astăzi, îmi cer scuze pentru că am reprodus replica acelui nimeni în drum. Am făcut-o însă pentru a le spune celor mai tineri și pentru a le reaminti celor trecuți de prima tinerețe că, după acest tipar de împroșcare, de ”combatere publică”, s-au instalat comuniștii, în România. Restul a fost istorie, este prezent și, din păcate, pare a fi și viitor. În ziua în care vom pierde dreptul de a exprima ceea ce credem, nu va mai exista cale de întoarcere.

Maestrul Victor Rebengiuc va juca pe scena Teatrului din Ploiești, în cadrul festivalului ”Toma Caragiu”, care se va desfășura la finele acestei luni. (detalii AICI)

video- secvență din filmul Moromeții:


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.