aboneaza-te la ziarul fara reclame

benzen-poluare-apm.png

Considerat cancerigen până și de către directorul Institutului Național de Sănătate Publică din România, benzenul nu reprezintă un pericol pentru autoritățile de mediu. Într-un răspuns adresat unui cititor al ziarului observatorulph.ro alarmat de ACEST ARTICOL, APM Prahova susține că ”benzenul se raportează la o valoare medie anuală de 5 micrograme/mc”.

Stația de monitorizare a calității aerului de la Brazi indică frecvent depășiri uriașe ale benzenului, o substanță cancerigenă, după cum am aflat la o întâlnire organizată de ministrul Mediului chiar la Ploiești.

”Nu atât mirosul este problema noastră care ne sperie cel mai rău, ci faptul că benzenul este un produs cancerigen!”, a declarat a directorul Institutului Național de Sănătate Publică (INS), Andra Neamțu.

Declarația integrală a oficialului poate fi citită AICI.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Stația APM PH 4 se află în apropierea rafinăriei OMV Petrom, unde se întâmplă frecvent incidente precum cel din 11 mai, când un cititor care locuiește în comuna Brazi ne-a trimis pe adresa redacției imagini cu un fum gros dinspre rafinăria Petrobrazi (VIDEO AICI)

Atunci, reprezentanții OMV au oferit următoarea explicație: ”rafinaria Petrobrazi a fost afectata de o pana de curent cauzata de factori ce nu sunt sub controlul rafinariei, fapt ce a determinat  oprirea instalatiilor. Ca masura de siguranta pentru angajatii din rafinarie si pentru locuitorii din vecinatati, a fost necesara arderea la facla a gazelor din instalatii, ceea ce se vede in imaginile publicate de dvs (...) Ne cerem scuze pentru disconfortul creat locuitorilor din zona”.

Ce a însemnat acel disconfort?

Păi fix în data de 11 mai 2017, valorile înregistrate la mai multe stații de monitorizare a aerului din Ploiești și Brazi au depășit orice prag al bunului simț când vine vorba de protejarea sănătății, în special la benzen.

Astfel, la stația PH4, situată în apropiere de Rafinăria Petrobrazi OMV, aparatele au înregistrat o concentrație de benzen de 550 ug/m3, adică de 100 de ori mai mare decât limita maximă admisă, în timp ce concentrația de toluen a fost de 148,57 ug/m3.

Repet, limita maximă de benzen a fost depășită de 100 de ori, în ziua în care comisarii Gărzii de Mediu Prahova au fost în grevă (detalii AICI)

Ce spun autoritățile de mediu despre acest ”disconfort?”

El nu poate fi sancționat pentru că ”benzenul se raportează la o valoare medie anuală de 5 micrograme/mc”. 

Nu mă credeți? Citiți răspunsul adresat unui cititor al ziarului observatorulphro de către conducerea APM Prahova:

 

raspuns-benzen.png