aboneaza-te la ziarul fara reclame

liviu-pop-nu-vor-fi-inghetate-angajarile-nici-in-educatie-nici-in-sanatate-18582641.JPG

Atunci când oamenii de rând mai fac câte o greşeală gramaticală, nu este o nenorocire. O mai scăpăm din neatenţie, o mai comitem din neştiinţă, mai învăţăm. Important este să avem voinţă şi bun simţ şi atunci înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Grav este însă atunci când omul de rând ajunge tocmai ministru al Educaţiei.

Liviu Pop este un personaj care ar putea trece neobservat în viaţa de zi cu zi. Nu transmite nimic, pentru că este destul de evident că nu are ce. 

Doar că, celebrul Liviu Pop "Genunche" este nici mai mult, nici mai puţin, decât... ministrul Educaţiei. Ca reprezentant al acestui Minister, atragi atenţia asupra felului în care vorbeşti. Putea fi oriunde, la agricultură, la turism, la economie, dar nu tocmai la Educaţie. Din această poziţie, pe lângă haosul pe care l-a generat în sistemul de învăţământ, Liviu Genunche o comite sistematic, atunci când are prilejul să se exprime în limba care, cel puţin teoretic, îi este limbă maternă.

Şi ce prilej mai bun ar fi avut, dacă nu tocmai festivitatea de deschidere a noului an şcolar? Pe foaia pe care avea scris discursul, cuvântul „copiii”, era scris cu doi de „i”, nu cu trei, cum e corect. Eroare pentru care a dat vina pe un funcţionar din Minister, dar pe care a spus că şi-o asumă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Liviu Pop n-a mai avut însă un răspuns concret când a fost întrebat la Antena 3 ce reprezintă al treilea „i” din cuvântul „copiii”.

Reporter: Vă rog să ne explicaţi acea regulă gramaticală. Când se scrie cuvântul „copii” cu doi „i”, când se scrie cu trei „i”?
Liviu Pop: Lucrul acesta e simplu când îi explici cuiva... îl punem cu trei „i” ca și roşii, trandafiri sau trandafirii roșii.
Reporter: Bun, și al treilea „i” ce este?
Liviu Pop: În ce sens al treilea „i” ce este?
Reporter: Din punct de vedere gramatical.
Liviu Pop: Alo?

... şi alo a rămas, pentru că, surpriză, legătura s-a întrerupt.

Domn' Genunche, mai greşim şi noi, mai avem scăpări, dar măcar avem voinţă. Din umila noastră experienţă, ca să nu rupeţi netu'-n două, încercând să aflaţi, vă dăm noi o "vorbă" de ajutor:

Exemplu: Copii se scrie cu doi "i", atunci când spui: "Vai de săracii copii, au ajuns pe mâna unui ministru sfertodoct". "Copiii, cu trei "i", se scrie atunci când spui: "Copiii din România au viitorul compromis, pentru că un ministru sfertodoct are grijă de destinele lor." V-aţi lămurit, în puii mei?