bani-538x332.jpg

Nebunia majorărilor salariale din sectorul bugetar este dublată în această perioadă de cererile de pensionare din MAI şi MApN. Un sistem mârşav care a produs legi discriminatorii, rupe acum o ţară în două.

 

Dacă în sectorul bugetar, unde beneficiarii majorărilor salariale lucrau pe venituri mizere, se impunea modificarea legii, însă nu la grămadă, pentru cei din MApN şi MAI, povestea pensiilor indecente este una care nu poate să rămână aşa. Este nedrept faţă de restul contribuabililor, oameni care nu au nicio vină pentru că obţin venituri mici, supraimpozitate. Mai mult decât atât, pe ei, cei majoritari, nu-i protejează nimeni.

Varianta ideală ar fi ca toată lumea să fie plătită decent, în raport cu munca prestată, pentru a avea un nivel de trai fără grija zilei de mâine. Realitatea este că, cei mai mulţi fac tot felul de artificii pentru a trece peste pragul minim de subzistenţă. În condiţiile date, vorbindu-se foarte des despre solidaritate socială, România se află la polul opus, la polul discriminării. Cum s-a ajuns aici? O mână de "băieţi deştepţi", cei mai mulţi dintre ei proveniţi din fosta securitate, fie au ajuns în Parlament, fie şi-au desemnat reprezentanţi care să le susţină grupul de interese. Important este că au controlat şi dezmembrat România, după bunul-plac, vânzând-o pe bucăţi la preţuri derizorii, dar contra şpăgi considerabile. În paralel, au avut grijă să-şi voteze legi speciale, de care acum beneficiază şi alţii din sistem, fără a avea neapărat vreo vină. În esenţă, nu toată lumea din sistem este vinovată. O astfel de situaţie nu are cum să rămână aşa, iar reacţia publică, nu doar pe reţelele de socializare, trebuie să fie dublată de intervenţia preşedintelui şi a politicienilor care se pretind a fi oneşti. Este un moment în care pot demonstra că nu toţi sunt la fel, că nu toţi sunt ticăloşi.

Şi pentru că cifrele vorbesc, iată ce spune ministrul MAI, Carmen Dan: "Am făcut o evaluare legată de acest val de pensionări cu care ne confruntăm cei din sistemul de ordine şi siguranţă publică. De vineri şi până astăzi şi-au depus dosare de pensie peste 700 de poliţişti. În total, de la începutul anului, au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai ministerului. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Au făcut asta de la începutul anului şi până acum. (...) Vorbesc de 16 chestori de Poliţie care au ieşit deja la pensie, iar pentru alţi 11 sunt demersuri în curs la Administraţia Prezidenţială", a afirmat ministrul de Interne. Carmen Dan a mai spus că media de vârstă a acestor solicitări este de 55 de ani şi că pensia medie în luna august la nivelul MAI este de 3.123 de lei, iar cea mai mare pensie în plată la acest moment se ridică la 22.023 de lei, fiind încasată de un fost secretar de stat.

 

Repet, nu este vina unor oameni pe care legea îi avantajează în acest moment. Nimeni nu îi acuză că îşi doresc venituri la care orice om visează. Să vedem însă, unde se produc adevăratele mârşăvii. În perioada mult-contestatei guvernări Boc, printre multe rele întâmplate atunci, s-a dispus şi o măsură bună, care viza tocmai inechităţile care se produc astăzi. Măsura respectivă interzicea cumulul pensiei cu veniturile salariale. S-a schimbat guvernarea, s-a schimbat şi legea, aşa că restricţia a dispărut. Un caz concret este cel al  Irinei Alexe. A fost cel mai tânăr chestor (grad profesional echivalent celui militar de general cu o stea) din Poliția Română (35 de ani); în guvernul Cioloș a ocupat funcția de secretar de stat în MAI, pentru relația cu prefecții (2016). S-a pensionat anul trecut la 42 de ani, fiind trecută în rezervă cu o pensie de 130 de milioane lei vechi. Pensionară la 42 de ani??? Este tocmai perioada în care oamenii normali sunt activi, perioada în care se presupune că au acumulat suficientă experienţă, pentru ca, profesional, să poată fi pe culmile carierei şi nu la finalul ei. Cum, la 35 de ani, să ajungi chestor (general)??? Ce merite deosebite a avut într-o carieră atât de scurtă? Sunt militari sau poliţişti de carieră, care nu au avansat o viaţă întreagă, nici până la jumătatea ierarhiei. Aici s-ar impune o anchetă pentru avansările făcute "la ceas de seară", pentru prejudicierea bugetului de stat, prin acordarea unor drepturi băneşti necuvenite. Dar cine să facă o anchetă în acest sens, tocmai cei care, la rândul lor, vor fi beneficiari ai acestui sistem de plată? 

Se vorbeşte despre România - stat poliţienesc. Cum să nu iei în calcul această ipoteză? Este suficient să te uiţi la alocările din PIB pentru educaţie şi sănătate, în paralel cu alocările pentru drepturile băneşti ale oamenilor sistemului. Orice stat are nevoie de astfel de structuri, însă cel puţin în cazul celor din MApN, structură majoritar-inactivă, veniturile sunt indecente. De precizat este şi faptul că, în cazul MAI, poliţiştii de rând au încă salarii mizere, tocmai ei care sunt activi zi de zi.

Traversăm o criză iscată de cea mai mare inechitate socială din istoria ultimilor 27 de ani de democraţie. Este paradoxul celor care produc plus-valoare, primesc mai nimic, dar sunt nevoiţi să susţină un sistem bolnav, stors de prăduitorii care îl conduc. A crescut limita de vârstă la care amărâţii ăştia care susţin pensiile nesimţite. Până la urmă, fraierii trebuie să moară muncind până la adânci bătrâneţi, pentru ca statul să nu le returneze contribuţiile. Ele sunt acum încasate de tinerii pensionari MApN şi MAI... 

 

În fotografia din finalul materialului: Irina Alexe, o pensionară de 42 de ani, cu o amărâtă de pensie de 130 milioane lei vechi/ lună, istovită după atâţia ani de carieră strălucită.

20431608_10155582688234371_4996156469016001343_n.jpg

 

Sport
  • Marți, 24 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Cristiano Ronaldo, cel mai bun fotbalist al lumii

Cristiano Ronaldo este pentru al doilea an la rând cel mai bun fotbalist al lumii la gala FIFA The Best, care acordă trofeul pe baza voturilor venite din partea selecţionerilor, căpitanilor...