plm1.jpg

„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a spus Liviu Pop.

 

Îl urmăresc de ceva timp pe nea Genunche şi cred că băiatul ăsta este pus strategic în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale. Cu un asemnea far călăuzitor e clar că se doreşte să scoatem generaţii de tâmpiţi, pe bandă rulantă. Când aveam chef să mă distrez, îl ascultam pe ministrul Daea. Mai nou, am făcut o pasiune pentru cuvântările lui Pop-Genunche.

Prezent într-o emisiune de la digi24, cel mai educat dintre pământeni a comis-o într-un fel care merită puţină atenţie. Aşadar, scremându-se să extragă o înţelepciune din puţul gândirii, Genunche ne explică cum părintele plăteşte gratuitatea. E drept că şi copilul este destul de nesimţit. În loc să se ducă la muncă, să-şi poată asigura singur gratuitatea, tot pe bieţii părinţi îi mutilează financiar. Nu era mai simplu ca ziua să meargă la şcoală şi noaptea la muncă, iar de dimineaţă, în drum spre şcoală, să se opreacă Dumnezeului la Minister sau inspectorat şi să depună banii? “Bună dimineaţa! Sunt Gigel de la a III-a B şi am venit să îmi plătesc gratuitatea! Domnu’ ministru a zis că e moca, dacă plătim.”

 

Nea Genunche eşti maxim de zevzec. Normal că totul se plăteşte pe lumea asta. Noi, panaramele astea care muncim pentru ca tu să-ţi iei salariul, contribuim la bugetul din care te lauzi că acordă statul… gratuităţi. Pe de o parte plătim ca apucaţii fără ca tu să ai idee cât costă să ai un copil la şcoală, pe de altă parte tot noi plătim pentru “gratuitatea” asigurată constituţional de stat. Să presupunem că te-ai făcut că nu ştii cum stă treaba, dar la final să mai adaugi “copilul nu plăteşte nimic”… asta spune multe despre cum gura bate dosul.

Şi ca să te ţinem ocupat, analizează sensul următorului text: “Învăţământul românesc este gratuit, asigurat de stat. Ministrul Educaţiei este gratis, asigurat de PSD”. Element ajutător: gratuit este adjectiv şi arată o calitate a unui substantiv, dar poate fi şi adverb, spre deosebire de gratis, care întotdeuna este adverb. Asta înseamnă că gratuit poate să înlocuiască gratis, dar viceversa nu. Hai că nu-i greu să întelegi. Te ajută doamna Caty Andronescu. Anunţă-ne dacă te-ai prins unde am greşit, sau poate nu am greşit!

plm1.jpg