ed48f8cb1a0dbed7100df160c908611fdfe064a2.jpg

România este ţara care nu încetează să uimească. Sub pretexte nobile şi înălţătoare, partidele politice găsesc mereu soluţii pentru răsplătirea obedienţilor.

 

Plenul Senatului a votat cu 93 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 3 abţineri propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.  Potrivit unui amendament la lege, funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru, informează Agerpres.

"Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenţii, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică, am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toţi colegii au formulat amendamente şi au fost, cea mai mare parte, admise", a explicat preşedintele Comisiei juridice a Senatului Robert, Cazanciuc. "Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii, peste 2.300 de locuri de detenţie de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate. Dacă veţi vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituţiei să se deruleze mai bine şi îi va creşte eficienţa", a afirmat Victor Ciorbea.

 

Senatorul USR Florina Presadă a susţinut însă că proiectul de lege "nu are nicio legătură cu eficienţa acestei instituţii" şi reprezintă "o răsplată politică dată domnului Ciorbea". "Vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului. Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranţă pentru cetăţenii ţării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistenţa în faţa statului de drept. Până la urma aceasta s-a întâmplat şi avem ca dovadă intervenţia domnului Ciorbea la Curtea Constituţională din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcţionare a guvernului care nu permite condamnaţilor penal să facă parte din Executiv. Peste câteva zile s-au 140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea. În virtutea acestor semnături veniţi domnule Ciorbea să pledaţi pentru o pensie specială astăzi?", a afirmat Presadă, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului, citată de realitatea.net

Simplul fapt că oamenii de rând primesc explicaţii puerile, menite să dea conotaţii serioase unor manevre mârşave, reprezintă o jignire a inteligenţei unui popor care, deşi pare inert, într-o zi va găsi resurse să reacţioneze pe măsură. Cândva, Victor Ciorbea era preşedintele PNŢCD, era prim-ministrul României. Cândva câştigase alegerile, luptând împotriva foştilor comunişti şi securişti. Acel cândva este doar o iluzie, iar realitatea este ceea ce se întâmplă azi.