conflictul-dragnea-grindeanu-aproape-sa-dea-in-clocot-18578729.jpg

Nu este atât de greu să câştigi puterea, pe cât este să o păstrezi. Dacă eşti bine pregătit, suficient de inteligent şi eşti om de echipă, poţi merge pe reţeta succesului clasic. Dar câte dintre aceste calităţi îi sunt specifice unuia care se vroia liderul celui mai mare partid? Nu ai nevoie de abilităţi de fin observator pentru a realiza că omul este în război cu propriul partid. Pentru el, partid-ul nu reprezintă mai nimic. Poate doar un instrument cu care să-şi rezolve enorm de multele probleme şi să-şi satisfacă enorm de multele necesităţi.

 

Reţeta folosită nu are legătură cu managementul politic, cu cel organizatoric, ci mai degrabă cu golănia. Pentru a putea descrie felul parşiv al unui astfel de "lider", nu consulţi un analist politic, ci un băieţaş de cartier. Pentru a controla şi a intimida, băieţaşul de cartier se va înconjura de câţiva lătrăi şi cotarle în călduri, pe care să îi asmută la nevoie asupra celor care mişcă în front. Un băieţaş nu are nevoie de prea mult creier. Consideră că intimidarea induce suficientă teroare, încât sclavii să nu aibă curajul să riposteze. Dar ce te faci, când alţi "băieţi de cartier" îi promit protecţie sclavului? 

Cu o strategie bine definită, cu un text care să te încadreze într-un grup, dar să te izoleze de masa de manevră, băieţaşul cu latrăi începe să pară din ce în ce mai mic şi mai neputincios. Pentru că nu l-a dus mintea să anticipeze urmările unei execuţii publice a unui căţeluş din rasa şoricar, acum se vede încolţit şi la un pas de a pierde mizele caselor de pariuri politice.

Cum a organizat băieţaşul lupta câinilor? Relativ simplu (sau simplist): A strâns în jurul arenei de luptă un public, să-i spunem CEx. Aplaudaci din toate ţările, uniţi-vă! Apoi, în arenă, a aruncat un şoricar, două cotarle în călduri şi un ogar rusesc din rasa Borzoi, cu veleităţi de pitbull sub acoperire. Cele trei bestii de atac la beregată, setoase de sânge, încep să latre isteric şi bălos, sperând să intimideze şoricarul. Acesta din urmă, deşi arată mai mult a salam decât a câine, a ascultat liniştit hăhăiala din ring, apoi tacticos a ieşit din ring pentru declaraţii de presă. Nu părea deloc plin de sânge şi nici măcar stropit de balele lătrăilor.

 

Unde a greşit băieţaşul organizator? Pentru că nu l-a suspectat cineva că citeşte din dorinţa de a învăţa, nu a învăţat lecţia: nu contează cât de mic e câinele, important e cine ţine lesa.

Acum, când pare a fi prea târziu, băieţaşul de cartier rememorează cum l-a dus pe Patrocle, de lăbuţă, până la cuşca pe care scria Guvern şi se gândeşte cum să bage mâna în coteţ şi de ce coadă să în apuce, pentru a-l trage afară. Dacă în coteţ, legat de lanţul şoricarului, o fi vreun pitbull?

Şi uite aşa, fără a aprecia vreo mare calitate a şoricarului, opinia publică îl va simpatiza pe căţeluşul căruia lesa potrivită i-a dat curajul să îl înfrunte pe marele stăpân al javrelor, asta neînsemnând că e ceva de capul şoricarului. Dacă se va sparge, gaşca de cartier va avea o componentă care poate să devină chiar simpatică şi utilă.

 

foto cu caracter prezumtiv-ilustrativ

conflictul-dragnea-grindeanu-aproape-sa-dea-in-clocot-18578729.jpg