halep-steag.jpg

Nu ştiu dacă avem răutatea în genă, dar parcă prea exagerăm uneori. Au trecut câteva zile de la finala Roland Garros şi încă se vorbeşte despre "eşecul" Simonei Halep. Suntem nebuni???

 

Ca foarte mulți români am văzut acel meci. Am fost şi eu, ca tot omul, dezamăgit pentru că Simona părea să aibă un avantaj confortabil şi putea să câştige. Cel puțin aşa am crezut la un moment dat. Nu a câştigat şi mulți români au fost necăjiți. Un sentiment firesc, după ce ai sperat şi ai crezut.

Dar una este să te necăjească un rezultat şi cu totul altceva este să taberi pe cel care a pierdut. În primul rând, Simona Halep a ajuns într-o mare finală. Este mai mult decât o performanță, venită dintr-o țară care, cel puțin din punct de vedere sportiv, se scaldă în mediocritate. Halep este printre cele mai bune jucătoare ale lumii. Halep este unul dintre cei mai buni ambasadori ai României. Poate nu este cea mai bună, dar cu certitudine este infinit mai bună decât cei care o împroaşcă cu noroi. Şi nu au fost puțini...

Să ne oprim pentru câteva momente din demența cu care împroşcăm tot ce mişcă în jur, doar pentru că noi nu suntem în stare să facem ceva mai bun. Tu, cel care ai criticat-o, ai contribuit cu 1 leu la pregătirea ei? I-ai dus măcar o sticlă cu apă la vreun antrenament? Ai plătit vreodată un amărât de bilet la un meci de-al ei? Ai muncit în detrimentul unei vieți private relaxante, măcar 1% din cât a muncit fata asta? Ce ai făcut concret, pentru a avea dreptul să comentezi câte milioane de euro a câştigat şi va câştiga? Ți i-a luat din buzunar? Mai mult decât atât, aş putea spune că a adus câteva milioane în țară, dar nu insist, pentru că oricum cei despre care vorbesc acum nu ar înțelege.

 

Ok... deci nu ai nicio contribuție la construcția carierei Simonei Halep, dar eşti român şi înfrângerea ei te-a făcut să te simți lezat. A fi român este cumva o calitate? Adică eşti român şi pentru asta niciun conațional nu are voie să greşească? Pare o atitudine ireală...

Am citit câteva cronici ale acelei finale şi comentariile inerente. Am văzut suficient de multe postări. Am să vă ofer una dintre sutele de probe de prostie şi nesimțire: "Halep a câştigat totuşi un milion de euro, dar a trântit meciul pentru zecile de milioane de la casele de pariuri". Vi se pare ireal? Din nefericire nu au fost puțini cu astfel de postări.
Cam aşa s-a întâmplat şi în cazul performanței lui Hagi. Cam aşa se întâmplă cu mulți dintre cei care au făcut să se vorbească frumos despre România. Unora le pute totul, pentru unii România este o ţară "de rahat". Ei nu sunt capabili să se bucure pentru succesul altora, deşi chiar ei sunt printre beneficiarii indirecţi ai acestui succes.

Mă bucur pentru succesul unora ca Halep şi le respect munca, fără să îmi pese cât au în conturi. Este exclusiv meritul lor, la care nu am nicio contribuţie, deşi sunt român.