- Publicitate -

Cum să nu-l admiri pe fratele tău ungurul?

Data:

Distribuie articolul:

Trei dintre cele mai bine întreţinute spitale din Prahova – Urlaţi, Bălţeşti şi Plopeni – au fost închise pe 1 aprilie. Împreună, cele trei unităţi asigurau servicii medicale unui număr de aproximativ 200.000 de pacienţi. De unde ştiu asta? Nu din vreo statistică de birou, ci din analiza numărului de pacienţi care au trecut prin cele trei spitale anul trecut. Adică spitalele aveau ceea ce se cheamă “adresabilitate”, “performanţă managerială” şi un “indice de ocupare a paturilor de peste 85%”.
Ce arată asta? Un lucru simplu: comunitatea avea nevoie de serviciile medicale oferite acolo. Şi mai interesant este faptul că mare parte dintre ce 200.000 de beneficiari ai actului medical din cele trei spitale erau persoane în vârstă. Mai erau bolnavii de cancer, diabeticii, copii, etc, etc. Amputarea lor din sistemul public de sănătate prahovean a fost făcută prin ordinul minstrului Cseke Attila fără nici un fel de consultare a comunităţilor locale în proprietatea cărora tocmai trecuseră la 1 iulie 2010.
Este vehiculată acum în mediul sanitar prahovean următoarea teorie: începând din luna mai spitalele rămase funcţionale vor fi supuse unei analize de performanţă de către Ministerul Sănătăţii. Ele trebuie să dovedească faptul că sunt dotate, echipate şi întreţinute conform celor mai noi şi mai dure normative din domeniu. Fără să discutăm de Ploieşti, Văleni, Mizil şi Valea Prahovei, în Prahova au mai rămas în funcţiune după 1 aprilie spitale/centre de sănătate cum ar fi Slănic, Băicoi, Floreşti şi Breaza. Toate patru cele patru au ca numitor comun o lipsă acută a dotărilor şi o aproape totală lipsă a investiţiilor în clădiri şi circuite. Pe cale de consecinţă le va fi aproape imposibil să treacă de rigorile unui control atent. Deci, logic, vor fi închise iar lucrul ăsta s-ar putea întâmpla undeva în toamna acestui an. Aceasta ar însemna privarea de servicii medicale minimale a unor comunităţi însumând peste 200.000 de locuitori.
Am avut curiozitatea să văd cum stă situaţia în Covasna, unul dintre fiefurile electorale ale UDMR – formaţiune politică ce l-a promovat pe Cseke în funcţia de ministru şi care asigură pentru PDL  atât de necesara majoritate parlamentară. După cum ştiţi în Covasna şi Harghita – un alt fief electoral important al UDMR – nu a fost închisă nici o unitate spitalicească.
Prima observaţie a fost aceea că între 2004 şi 2008, Covasna a fost unul dintre puţinele judeţe ale României unde a fost deschis un spital nou. Conform statisticii oficiale, serviciile medicale pentru un număr de 222.434 locuitori şi o densitate a populaţiei de 60,3 locuitori/kmp  sunt asigurate de un număr de 7 spitale şi şase policlinici.
Prin comparaţie de sănătatea celor 815.657 locuitori ai Prahovei (aproape de 4 ori mai mulţi decât cei din Covasna) şi o densitate a populaţiei de 173,4 locuitori/kmp se ocupă un număr de 13 unităţi spitaliceşti (incluzând preventorii TBC) şi o policlinică. Vă las pe dumneavoastră să faceţi calculele cam care va fi situaţia dacă vor fi închise şi celelalte patru centre.
Concluzia pe care am tras-o eu în urma analizei acestui tip de statistică este aceea că elita politică prahoveană nu ajunge nici măcar până la glezna fraţilor noştri de naţionalitate maghiară. Şi încă ceva, în plin scandal al desfiinţării spitalelor aflu că Mediurg, firma soţiei directorului DSP Prahova, Cristian Vintilescu, a câştigat din nou transportul intraspitalicesc al pacienţilor din spitalele ploieştene. Să fiţi sănătoşi!

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Imagini cu puiul de delfin Baby de la unul dintre ultimele lui spectacole din Delfinariul Constanța [VIDEO]

VIDEO: Puiul de delfin Baby, născut în captivitate, a murit la delfinariul din Constanța. Un cititor ne-a trimis imagini surprinse la unul dintre ultimele spectacole în care Baby a încântat asistența cu un program de excepție.

Sala de lupte de la CS Petrolul Ploiești a fost renovată printr-o sponzorizare a Dosco România

Sala de lupte a Clubului Sportiv Petrolul Ploiești a...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Candidatura lui Mircea Geoană, susținută de Partidul România în Acțiune

Cum se va implica Partidul România în Acțiune la alegerile prezidențiale din toamnă
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -