marius visarion

12 decembrie 2016.  Parca vad pe burtierele televiziunilor: “romanii au votat in proportie de 40% structura viitorului parlament al Romaniei…”

 

Ai votat?

Nu, n-are relevanta votul meu! Oricum nu conteaza optiunea mea.  Chiar daca as vota, tot niste hoti si corupti ne vor conduce. Asa ca…

 

Cei mai “simpatici’ sunt nedumeriti.  Ce vot, ce alegeri?

Asa raspunde o imensa proportie a celor care pot vota, dar n-o fac de 20 de ani. Pe asta s-au si bazat partidele politice, pe descurajarea si blazarea a cel putin 50% din populatia cu drept de vot. Pe eliminarea din ecuatie a absentilor si nehotaratilor, a “civililor”, a scepticilor ca in tara asta ceva se mai poate schimba in bine. Si au castigat sistematic, la fiecare scrutin, locale sau parlamentare.  

Inevitabil, indiferent de rezultat, de victoria stangii sau dreptei, absentii de la vot au contestat rezultatul alegerilor, ori in mediul virtual, unde, din ce in ce mai multi se simt bine la capitolul defulare, ori  in carciuma la o bere.  Multi au iesit in strada si foarte bine ca au facut asta! Era dreptul lor, al celor care au votat. Dar, cred eu,  nu si al celor care, avand ceva mai bun de facut sau nu in acea duminica, au absentat si i-au lasat pe altii sa decida pentru ei. Votul nu se mandateaza la romani, asa cum viata nu ti-o traieste in locul tau cel care voteaza.

Se stie la ce ora se deschide procesul votului si la cat se inchide. Experienta ne-a relevat  cum se aglomereaza sectiile in ultima parte a zilei, romanii iesind impinsi de constiinta sau de activistii de partid, in functie de rezultatele partiale date de exit poll-uri. Cu toate astea, televiziunile ne-au aratat cum au ramas unii pe afara si n-au reusit sa voteze, galagiosi, nemultumiti, frustrati…

Ce-au facut pana la acea ora? De ce a trebuit sa lase pe ultima suta de metri un gest atat de important? A fost prioritara vizita in mall sau fimul pe care l-au vazut? Sau somnul de dupa amiaza?

Ca niste babe,  barfind la bancuta in fata portii, absentii- carcotasii isi dau cu parerea despre ce s-a intamplat in ziua votului. Cum au furat liberalii sau social-democratii, cum au numarat voturile, cum a votat Ion sau Maria (ai dracu’, au votat din interes!) s.a.m.d.

Pana la urma, e dreptul lor de a nu vota! De a nu conta, de a renunta  la ce-I a lor. Pana la urma e tot dreptul lor de a comenta de pe margine. Asa e si dreptul meu de nu fi de acord cu cei care nu voteza  si al lor de a nu agrea acest text. Pana la urma, e tara unde viii absenteaza si mortii voteaza!