astra ploiesti

Poluarea din Ploiești a atins cote alarmante, chiar ucigașe dacă ne raportăm la numărul cazurilor de cancer raportate anual. Însă nu doar aerul este poluat de către rafinării sau fabrici de detergenți, ci și solul.

 

Zona din sudul Ploieștiului este contaminată cu produse petroliere, provenind de la fosta rafinărie Astra Română, deși expresia folosită de autoritățile de mediu pentru dezastrul ecologic este poluarea istorică.

Fondată în anul 1880, rafinăria a fost privatizată în 1997 și cumpărată de compania Inter Agro a miliardarului Ioan Niculae, însă închisă și vândută la fier vechi. 

 

Mobilizare la Ploiești împotriva poluării aerului de la rafinării

În urma acestei operațiuni au rămas sute de tone de reziduuri petroliere, care pot fi văzute dincolo de gardurile rafinăriei și care ar fi trebuit neutralizate de proprietar, potrivit normelor europene de protecția mediului.

Așa se face că aproape în fiecare zi ploieștenii din zona de sud reclamă mirosul puternic de produse petroliere, până acum autoritățile de mediu susținând că este vorba doar de un disconfort olfactiv.

Infestarea solului este atât de puternică, încât cele două pasaje subterane din Bariera București nu pot fi redeschise pentru pietoni din cauza infiltrațiilor cu reziduuri petroliere, existând chiar și riscul producerii unor explozii în subteran.

Observatorulph.ro a solicitat Gărzii de Mediu Prahova explicația pentru fotografia atașată, din curtea rafinăriei Astra, din care se vede cum în urma tăierii pentru vânzare la fier vechi a depozitelor au rămas reziduuri toxice pentru mediu și, implicit, pentru sănătatea populației din zonă.

 Să respirați bine!