john

Cineva să le spună! Cineva să-i tragă de mânecă şi să îi atenţioneze că nu sunt pe drumul cel bun. De fapt, sunt chiar în moloz. Internetul i-a învăţat că n-au multe alegeri de făcut din faţa unui ecran şi că majoritatea este singura formă de autoritate capabilă să decidă ce au de făcut, ei, cei care ştiu că într-o zi vor susţine un sistem vicios, corupt şi fără perspectivă.


Nici n-au buletin şi deja îşi arată fundul în live-urile de pe Facebook. Părinţii nu ştiu sau nu vor să înţeleagă fenomenul. Totul se învârte în jurul audienţei. Sutele de utilizatori care se conectează la stream-ul adăugat pe grupurile deloc obscure admiră cuşca din care „vedeta” nu vrea să evadeze. Se lasă cu reacţii şi comentarii. În ritmul ăsta, copilăria e doar un arhaism fără logică pentru actuala generaţie, agitată de vremuri şi dominată de biţi.

Cumva, mai mult fără voia lor, tinerii au găsit un refugiu în blestematele astea de idei comerciale. Acum, pentru că emoţia se inhibă după prima ţigară trasă în scara blocului de pe la 12 ani, creierele lor funcţioneză ca nişte calculoatoare performante în care fluxul informaţional instalează programe lipsite de creativitate. E vorba de-o buclă de care nimeni nu ştie decât dacă priveşte din exterior. Cum naiba reuşim să fim outsideri? Ne aflăm într-un mall plin de reduceri. Avem carduri cu bani, mulţi bani... cât să fim tot mai ocupaţi şi plin de superficial.

Dar oare cine deţine sistemul de operare? Cine le poate da restart şi cine are dreptul să le facă upgrade? Cine? Şcoala? Breaking news-urile? Youtube cu tot zgomotul lui?

Îi trimitem la şcoală pe motiv că trebuie să capete informaţie pentru viaţă, dar nu ne permitem să acceptăm că au nevoie de educaţie pentru sănătate şi/sau de-o traistă plină cu prezervative. Părinţii se irită, mulţi, dar nu toţi, crezând că încă mai dăinuie timpurile comuniste şi cadranul clasicei sclavii, locul unde roboţeii sunt mulţumiţi doar pentru că au un job sigur şi pâine pe masă.

Dacă eşti părinte şi citeşti acest text, te rog să-l iei la puricat, virgulă cu virgulă, să-l înţelegi şi să-ţi tragi o mamă de bătaie, d-aia, ruptă din Rai, iar apoi să vezi dacă nu cumva ai greşit şi tu cu ceva. Dacă nu, înseamnă că ai încasat bătaie degeaba, aşa... preventiv.

Sigur vrei să le oferi cea mai bună educaţie copiilor tăi, dar probabil pierzi din vedere prezentul. Acum! Exact, momentul în care citeşti aceste rânduri. Ce face copilul tău acum? Dacă e conectat, e deja cu un pas înaintea ta. Nu intenţionez să fiu dur în exprimare, dar e posbil să-ţi fi pierdut titulatura de părinte. Simţi că nu e vina ta, tutore drag? Cu siguranţă deţii o cantitate de dreptate dată la minimum.

Dacă eşti un tânăr aterizat de nicăieri care a parcurs tot acest text, bucură-te. Ai citit altceva şi, probabil, dacă ţi-ai făcut corect calculele, ai înţeles că viaţa e o junglă urbană în care noi suntem animale paşnice, pline de compasiune, dar cu foamea-n glandă. Pentru resurse, ne mâncăm între noi, iar tehnologia ne ajută. Doar ea ştie cum să ne poarte într-o lume în care ochelarii de cal au efecte 3D şi realitate virtuală. Sper să te pot saluta şi prin date mobile, dar mai ales în offline, la colţ de stradă!

 

 

Național
  • Luni, 16 Octombrie 2017
  • De Observatorul Prahovean

Elevii se pregătesc pentru prima vacanță

Bucurie mare pentru elevii din clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. Pe 28 octombrie, copiii intră în prima vacanţă din acest an. Ei vor sta o săptămână acasă,...